Etsi tältä sivustolta

Pelaajakehitys Hongassa korkealla tasolla

Julkaistu

Moni Hongan nuori pelaaja on noussut liigajoukkueen mukaan kuluvalla kaudella. Seitsemän B-junioripelaajaa on ollut mukana liigajoukkueen toiminnassa, ja heistä kuusi on myös saanut jo ensiminuuttinsa Kansallisessa Liigassa.

Seurassa on panostettu paljon pelaajakehitykseen ja valmennukseen. Nyt liigajoukkueen mukaan nousseet nuoret pelaajat ovat hyviä merkkejä laadukkaasta työstä.

– Honka on laittanut paljon panoksia tyttöpuolelle nuorten pelaajien kehitykseen. Kova työ on silminnähtävää poikapuolella ja on erittäin hienoa nähdä vastaavaa koko ajan enemmän ja enemmän myös tyttöpuolella. Kehitys vaatii kärsivällisyyttä ja omistautumista koko seuralta ja seurajohdolta. Hongassa tuki sekä valmentajille, että pelaajille on ollut suurta, sanoo FC Honka ry:n tyttöpuolen talenttivalmentaja Omar Adlani.

– Nuorten tyttöpelaajien kehityksessä näkyy seurassa hyviä ensiaskeleita. Hyvän valmennuksen lisäksi pelaajien kesken on kova kilpailu. Nuorten maajoukkuepelaajia on paljon ja koen, että meillä on hyvä ja kehittävä ympäristö. Suuri apu on myös tyttöpuolen talenttivalmentajan työ. Palloliitto on myöntänyt sen meille jälleen seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Tiedostamme kuitenkin, että meillä on vielä paljon tehtävää, jotta tasomme nousee tulevina vuosina. Olemme tehneetkin jo nyt organisaatiossa valintoja ja toimenpiteitä, jotka tukevat pelaajakehitystä. Olemme muun muassa ottaneet mallia poikapuolen valmennuksen organisoinnista ja palkkaamme valmennuspäällikön, toteaa puolestaan urheilutoimenjohtaja Petri Vuorinen.

Vaikka seura tarjoaa pelaajille olosuhteet ja tukee kehityksessä parhaansa mukaan, paljon on tietysti kiinni myös pelaajista itsestään.

– Nuoret pelaajat ovat vakuuttaneet sekä pelaamisellaan, että asenteellaan kehittää itseään. He ottavat oppia vastaan ja toimivat hyvin haastavassa ympäristössä. He ovat nälkäisiä ja motivoituneita oppimaan koko ajan lisää. Askeleen ottaminen junioreista liigajoukkueeseen on vaatinut toki myös pelaajilta kärsivällisyyttä. Liigajoukkueemme pelaajat ovatkin toivottaneet mahtavasti nuoret pelaajat tervetulleeksi mukaan ryhmään. Meidän täytyy muistaa, että nämä pelaajat ovat yhä nuoria, eikä heillä ole kiirettä tai suuria paineita todistaa mitään. Suurin tavoitteemme on, että he jatkavat jalkapallon pelaamisesta ja harjoittelusta nauttimista, Adlani sanoo.

Eniten minuun vaikutuksen on tehnyt se, kuinka vaativia pelaajat ovat sekä itseään, että meitä valmentajia kohtaan. On ollut mahtavaa nähdä heidän kehittyvän ja olen heistä hyvin ylpeä, hän jatkaa.

Moni nytkin debyyttinsä jo tehneistä pelaajista on pelannut aiemmalla urallaan myös muissa seuroissa. Sekä Adlani että Vuorinen muistuttavatkin, että myös aiempien seurojen rooli on pelaajien kehityksessä elintärkeä.

– Aikaisemmilla seuroilla on ollut erittäin tärkeä rooli pelaajien kehityksessä. He saavat olla sopivassa ympäristössä ja kehittyä omassa tahdissaan. Tunnustamme muiden seurojen suuren työn. Se kehittää jatkuvasti jalkapalloa paitsi Espoossa, myös koko Suomessa yleisesti, Adlani kommentoi.

– Seuran valmennus, ympäristö ja ilmapiiri, ne kaikki vaikuttavat pelaajan kehitykseen. On hienoa, jos pelaaja pystyy käyttämään oman seuransa pelaajapolkua pitkään, mutta joidenkin pelaajien kehityksen kannalta kannattaa siirtyä toiseen ympäristöön oikealla hetkellä. Tähän vaikuttaa tietysti vahvasti pelaajan oma intohimo jalkapalloon ja itsensä kehittämiseen, Vuorinen sanoo.

Noora Juusela

2004 syntynyt Juusela teki debyyttinsä Kansallisessa Liigassa 3.7. pelatussa Ilves-ottelussa, tultuaan lisäajalla vaihdosta kentälle. Hän nousi avauskokoonpanoon seuraavaan JyPK-otteluun ja oli avauksessa kolmessa seuraavassa ottelussa.  Yhteensä Juusela on pelannut nyt seitsemässä liigaottelussa 372 minuuttia. Lisäksi hän on pelannut viidessä BSM-sarjan ottelussa ja iskenyt niissä viisi maalia, sekä yhdessä Ykkösen ottelussa PKKU:n paidassa, jossa syntyi myös maali. Juusela on hyökkäävä keskikenttäpelaaja ja on saanut vastuuta myös kärjessä.

Hän on kokenut Hongan itselleen sopivaksi paikaksi kehittyä pelaajana.

– Honka on ollut minulle erittäin hyvä paikka. Täällä saa monipuolista valmennusta ja kehittymiseen on tehty henkilökohtaiset suunnitelmat. Hongassa on avoin, positiivinen ja kannustava ilmapiiri, sekä hyvät ja monipuoliset treeniolosuhteet.

Lyhyellä tähtäimellä Juusela tavoittelee lisää vastuuta liigajoukkueessa ja sitä kautta enemmän onnistumisia myös liigatasolla.

– Haluan kehittyä pelaajana ja parantaa jatkuvasti omaa tekemistäni. Pyrin myös yhdistämään jalkapallon ja opiskelun, jotta arki sujuisi mahdollisimman helposti. Olisi hienoa päästä joskus A-maajoukkueeseen ja ulkomaille pelaamaan.

Juusela siirtyi Honkaan tälle kaudelle PK-35:destä, jossa hän on pelannut koko aiemman uransa.

PK-35 on tehnyt hienoa työtä Nooran kehityksessä, ja hän on sopeutunut helposti BSM-joukkueeseen. Hän teki nopeasti vaikutuksen myös liigajoukkueessa, ja on ansainnut paikkansa monissa peleissä avauskokoonpanossa. Noora on aina ollut erittäin hyvä pallollisena, ja hänen luovuutensa on todella tehnyt vaikutuksen valmentajiin. Hän on kehittynyt paljon myös fyysisellä puolella, ja pystyy pelaamaan kovempiakin vastustajia vastaan. Noora on tehnyt kovasti töitä tämän kuluneen vuoden aikana ja on ilman muuta ansainnut paikkansa, Adlani sanoo.

Ida Heikkinen

2006 syntynyt Heikkinen on liigajoukkueen mukaan nousseista pelaajista nuorin. Hongan kasvatti debytoi edustusjoukkueessa jo talven Suomen Cupissa, tultuaan vaihdosta kentälle PK-35 Vantaata vastaan. Debyyttinsä Kansallisessa Liigassa Heikkinen teki heinäkuun lopun vierasottelussa KuPS:ia vastaan, ja tuli vaihdosta kentälle myös kahdessa seuraavassa ottelussa. Toistaiseksi kasassa on 71 minuuttia Kansallisessa Liigassa. BSM-sarjassa Heikkinen on pelannut seitsemässä ottelussa ja tehnyt kaksi maalia. Hän on pelannut pääasiassa keskikentällä, mutta myös laidalla sekä laitapuolustajana.

– Olen todella kiitollinen, että olen saanut mahdollisuuden pelata Kansallista Liigaa jo näin nuorena. Tasoero liigan ja BSM:n välillä näkyy niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Asiat hoidetaan ammattimaisesti ja pelit ja treenit ovat kovempia kaikilla osa-alueilla, Heikkinen sanoo.

En usko, että olisin päässyt tähän pisteeseen saakka missään muussa joukkueessa kuin Hongassa. Minulla on aina ollut mahdollisuus pelata vanhempien ikäluokkien joukkueissa, ja valmentajat ovat puskeneet minua eteenpäin. Saamme tukea ja apua kaikkeen myös talenttivalmentajaltamme, joka myös haastaa meitä jatkuvasti, hän jatkaa.

Adlani kehuu erityisesti Heikkisen pallollista taitoa.

Ida ”Pikku” Heikkinen pelasi viime kaudella C15-joukkueessa ja oli selvää, että hänen oli aika ottaa seuraava askel. Ida on tehnyt todella kovaa töitä ja se on näkynyt hänen otteissaan myös liigajoukkueessa. Ida on erittäin taitava pallon kanssa ja pystyy pitämään pallohallinnan omalla joukkueella kovankin paineen alla.

Senni Kaikkola

Topparina pelaava Kaikkola on syntynyt vuonna 2004. Suuren osan urastaan keltamustissa pelannut Kaikkola ei ole vielä tehnyt liigadebyyttiään, mutta on harjoitellut paljon liigajoukkueen kanssa. BSM-joukkueessa hän on pelannut avauskokoonpanossa kauden kaikissa kymmenessä sarjaottelussa ja kantanut niistä osassa myös kapteeninnauhaa.

Kaikkola kokee, että liigajoukkueen kanssa harjoitteleminen on ollut suureksi avuksi omassa kehityksessä.

Treenaaminen liigajoukkueen kanssa on kehittänyt minua huomattavasti. Treeneissä tempo ja vaatimustaso ovat korkeammalla kuin BSM-joukkueessa. Treenit ovat vaativia niin henkisesti kuin fyysisestikin ja joka tilanteessa pitää olla hereillä, hän toteaa.

Kaikkolan tavoitteena on nousta vastuurooliin liigajoukkueessa ja pidemmällä aikavälillä pelata korkealla tasolla ulkomailla.

– Hongassa on minulle ehdottomasti parhaimmat mahdolliset kehittymismahdollisuudet. Kannustava ja sopivan vaativa ilmapiiri sekä treeneissä, että niiden ulkopuolella antaa hyvät mahdollisuudet kehittyä. Lisäksi valmentajilta saa riittävästi tukea ja apua.

Sennin aiemmat valmentajat ovat tehneet huipputyötä auttaakseen hänen kehityksessään. Senni on ollut todella tärkeä osa BSM-joukkueen menestystä. Hänen nopeutensa ja hyvin ajoitetut taklauksensa ovat auttaneet häntä pitämään hyvän tason myös liigajoukkueen harjoituksissa. Senni on harjoitellut suurilta osin liigajoukkueen mukana ja kehittyy koko ajan, Adlani kommentoi.

Elli Seiro

EPS:stä täksi kaudeksi Honkaan siirtynyt Seiro on keltamustien BSM-joukkueen paras maalintekijä tällä kaudella. Vuonna 2005 syntynyt keskushyökkääjä on iskenyt kahdeksassa ottelussa peräti seitsemän maalia. Kansallisen Liigan debyytin aika koitti elokuun alussa pelatussa HJK-vierasottelussa, jossa Seiro sai kahdeksantoista peliminuuttia. Hän tuli vaihdosta kentälle noin vartiksi myös seuraavan viikon TiPS-kotiottelussa.

Debytointi pääsarjassa tuntui todella hienolta, enkä olisi ikinä uskonut tekeväni sitä näin nuorena. Olen todella kiitollinen mahdollisuudesta. Honka on ollut todella ammattimainen ja positiivinen ympäristö. Olen saanut aina tarvittaessa tukea ja kaikki ovat todella tsemppaavia. Tavoitteenani jalkapallouralla on päästä Helmareihin ja ulkomaille ammattilaiseksi, Seiro sanoo.

Elli teki nopeasti vaikutuksen BSM-joukkueessa. Hänen suurimpia vahvuuksiaan on nopeus ja hyvä tekniikka pallon kanssa, jonka kautta hän pystyy luomaan monia maalipaikkoja. Elli on kehittynyt paljon kuluneen vuoden aikana ja on ehdottomasti ansainnut debyyttinsä Kansallisessa Liigassa, Adlani kertoo.

Ada Eronen

Keskushyökkääjänä pelaava, 2004 syntynyt Eronen on tuorein debytantti Kansallisessa Liigassa, sillä hän sai ensiminuuttinsa viime kierroksen PK-35 Vantaa-ottelussa tultuaan vaihdosta kentälle kymmenisen minuuttia ennen täyttä aikaa. Eronen oli heti kentälle tultuaan vaikuttavassa roolissa, sillä hän tarjoili syötön Eveliina Parikalle, jonka laukaus meni PK-puolustuksen kautta maaliin. BSM-sarjassa Eronen on heiluttanut vastustajan verkkoja tällä kaudella seitsemässä ottelussa neljä kertaa.

Debyytti on ollut koko kauden tavoitteenani ja tuntui tottakai mahtavalta, että se tapahtui. Nuorelle pelaajalle Honka on varmasti yksi parhaimmista paikoista kehittyä. Täällä on kokeneempia pelaajia, joilta voi oppia ja jokapäiväinen kilpailu vie suuresti eteenpäin niin henkisesti, pelillisesti, kuin taidollisestikin. Valmentajilla on halu auttaa pelaajia kehittymään ja ilmapiiri on positiivinen, Eronen kommentoi.

Eronen pelaa Hongan lisäksi myös jääkiekkoa pääsarjatasolla Kiekko-Espoossa. Jalkapallon suhteen hänen tavoitteensa ovat korkealla.

  Lähivuosina tavoitteenani on pelipaikan vakiinnuttaminen ja ison roolin saaminen liigajoukkueessa. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on päästä Yhdysvaltoihin yliopistoon ja sieltä ulkomaille ammattilaiseksi. Suurin tavoite on tietenkin naisten A-maajoukkue.

Ada ymmärtää nopeasti mitä tiloja hyödyntää liikkeellään ja on vahva suojaamaan ja pitämään palloa, Adlani sanoo.

Julia Schalin

Julia Schalin on monipuolinen pelaaja, sillä hänet on nähty kentällä niin laidalla, hyökkäyksessä, kuin keskikentälläkin. Schalin debytoi Kansallisessa Liigassa myös viime kierroksella PK-35 Vantaata vastaan. BSM-joukkueessa hän on tehnyt tällä kaudella kolme maalia yhdeksässä ottelussa.

Debyytti Kansallisessa Liigassa tuntui todella hyvältä ja oli jälleen yksi askel uralla eteenpäin. Suurimpana erona BSM-peleihin on pelaajien fyysisyys ja pelin kovempi tempo.

Schalin kertoo, että Hongassa keskitytään tarvittaessa pelaajien asioihin myös kentän ulkopuolella.

Tämä on loistava paikka kehittyä pelaajana kohti tavoitteita ja unelmia. Jokaiseen pelaajaan keskitytään yksilönä ja pelaajien asiat kentän ulkopuolellakin kiinnostavat, hän sanoo.

Erosen tapaan myös Schalin pelaa jääkiekkoa Kiekko-Espoon liigajoukkueessa.

Julia ja Ada ovat tosiaan myös osa Kiekko-Espoon liigajoukkuetta ja ovat olleet mukana nuorten maajoukkueessa myös jääkiekossa. Yhteistyö jääkiekkojoukkueen kanssa on ollut hienoa. Olemme pitäneet huolen siitä, että heidän aikataulunsa pysyy hyvin tasapainossa, jotta he pystyvät pelaamaan molemmissa lajeissa korkealla tasolla ja pysymään terveenä. Adan tapaan Julia saapui Honkaan EPS:stä edelliskaudelle. Hän tykkää pelata pallo jalassaan ja liikkuu hyvin sulavasti linjojen väliin vastaanottamaan syöttöjä, Adlani toteaa.

Iida Värri

Iida Värri teki debyyttinsä Kansallisessa Liigassa 20.7. pelatussa kotiottelussa JyPK:iä vastaa, kun hän tuli vaihdosta kentälle ottelun loppuhetkillä. Keskikentällä sekä laitapuolustajana pelannut Värri siirtyi Honkaan kaudelle 2020 ja kuuluu BSM-joukkueen runkopelaajiin. Kuluvalla kaudella hän on pelannut kaikissa BSM-sarjan kymmenessä ottelussa.

Värri kokee saaneensa Hongassa tukea kehittymiseen laajalla rintamalla.

Oli todella hienoa tehdä debyytti Kansallisessa Liigassa ja nähdä, mitä sillä tasolla vaatii päästä kokoonpanoon ja sitä kautta avaukseen. Hongassa valmentajat ovat kannustavia ja tukevat myös vaikeammilla hetkillä. He auttavat myös urheilun ja opiskelun yhdistämisessä, hän kertoo.

Värri etenee urallaan askel kerrallaan. Ensin hän tavoittelee vakiopaikkaa liigajoukkueessa, sitten tavoitteena on ammattilaisuus ulkomailla.

– Iida Värri on myös hyötynyt paljon aiemmista pelivuosistaan EPS:ssä. Hän on kehittynyt jatkuvasti ja pystyy pelaamaan monella eri pelipaikalla, sillä hänen tekniikkansa pallon kanssa on niin korkealla tasolla. Iida ymmärtää peliä erittäin hyvin ja pystyy keräämään informaatiota ja ottamaan sen käyttöönsä nopeasti, Adlani kommentoi.

Edellä mainittujen pelaajien lisäksi Hongasta löytyy monia lupaavia pelaajia, jotka tekevät kovasti töitä kehittyäkseen ja joilla on mahdollisuus päästä vielä pitkälle.

Meidän täytyy muistaa, että jokainen pelaaja kehittyy omaa tahtiaan. On monia pelaajia, joita tässä jutussa ei ole mainittu, jotka ovat tehneet erinomaista työtä. On tärkeää, että he pystyvät ylläpitämään motivaatiotasonsa. Siinä ja työmoraalissa jatkuvuus on elintärkeää, Adlani päättää.

Back to top