Uutiset

Honka ja maalivahti Pauliina Nuora sopimukseen!

Honka on tehnyt sopimuksen maalivahti Pauliina Nuoran kanssa. 26-vuotias maalivahti torjui Hongan maalilla viime kaudella jokaisessa kahdeksassatoista ottelussa. Nuora on monivuotinen honkalainen, sillä hän saapui seuraan kaudeksi 2016. Yhteensä Nuoralla on kasassa 31 ottelua Hongassa pääsarjatasolla. Hän pelasi tämän kauden ensimmäisen ottelunsa viime sunnuntaina FC Honka/2:sen riveissä HPS/2:sta vastaan ja piti maalinsa puhtaana Hongan voittaessa 2-0.

– Honka pystyi tarjoamaan minulle tähän hetkeen parhaan mahdollisen kokonaisuuden, joten päätös täällä jatkamisesta oli luonteva. Mahtavaa päästä pitkän loukkaantumisen jälkeen taas joukkueen käytettäväksi!, Nuora kommentoi.

Nana Yang matkaa Yalen yliopistoon

Puolustaja Nana Yang siirtyy Yhdysvaltoihin, opiskelemaan ja pelaamaan Yalen huippuyliopistoon. Tiistaina 3.8. pelattava vierasottelu PK-35:ttä vastaan jää Yangin toistaiseksi viimeiseksi Hongassa ja Kansallisessa Liigassa.

Yangin jalkapalloura alkoi GrIFK:ssa kahdeksanvuotiaana. Hän kokeili eri lajeja, mutta totesi jalkapallon olevan kaikkein mukavinta.

GrIFK järjesti meidän alakoulullemme futispäivän, siitä se innostus mennä myös harjoituksiin alkoi. Granissa ei silloin ollut hyviä tyttöjoukkueita, joten pelasin poikajoukkueen mukana.

GrIFK:ssä Yang pelasi neljä vuotta, jonka jälkeen hän siirtyi Honkaan. Honka järjesti perjantaisin talenttitreenejä, ja Yang pyydettiin niihin mukaan. Kun oli aika siirtyä pelaamaan tyttöpuolen joukkueisiin, oli Honka sitä kautta luonnollinen valinta.

Juniorivuosilta parhaiten ovat jääneet mieleen monet kansainväliset turnaukset, joissa 2001-syntyneiden joukkue kävi pelaamassa. Päällimmäisenä mielessä ovat Ruotsin Göteborgissa järjestettävä Gothia Cup, sekä Itävallassa pelattava Cordial Cup.

– Kiersimme joukkueen kanssa paljon eri kansainvälisissä turnauksissa. Kaikki muistot niistä ovat todella hienoja. Cordial Cupin voitimme ja minut palkittiin sen lisäksi turnauksen parhaana pelaajana. Tietysti myös Stadi Cupit kotimaassa olivat aina hienoja tapahtumia.

Yang oli mukana voittamassa BSM-mestaruutta Hongalle kaudella 2017. Mestaruusjoukkueessa pelasivat Hongan Kansallisen Liigan tämän kauden joukkueesta myös mm. Inka Kaivola, Aino Vuorinen ja Senja Koskinen.

Liigajoukkueeseen Yang nousi kaudella 2019 ja sai saman tien paljon vastuuta. Hän pelasi yhtä vaille kaikissa Hongan otteluissa ja minuutteja kertyi 1980. Myös liigauran avausmaali syntyi vapaapotkusta kauden loppupuolella. Kauden kruunuksi Honka nappasi hopeamitalit.

– Meillä oli todella mukava joukkue sillä kaudella ja sama homma on jatkunut siitä eteenpäinkin. Nämä kolme vuotta mitä olen liigajoukkueessa mukana ollut, ovat kyllä olleet todella ihanaa aikaa.

Suuri vastuu heti ensimmäisellä liigakaudella yllätti.

– Sopimusta tehdessäni en vielä oikein tiennyt mitä tulevalta kaudelta odottaa. Honka tuntui kuitenkin omalta seuralta, täällä minulla on paljon kavereita ja kotikin lähellä. Mutta oli kyllä yllätys, että kaiken sen päälle sain vielä paljon peliaikaa. Meillä oli treeneissä koko ajan todella rento ja hyvä fiilis. Osittain sillä rentoudella koen päässeeni myös hyviin suorituksiin.

Vastuu on pysynyt suurena myös debyyttikauden jälkeenkin. Viime kaudella Yang pelasi niin ikään kaikissa Hongan Kansallisen Liigan otteluissa, lukuun ottamatta Ilves-vierasottelua. Tällä kaudella saldo on vastaava, väliin on jäänyt vain yksi ottelu.

Myös maajoukkueissa Yang on kuulunut jo pitkään vakionimiin. Hän oli suuressa roolissa U17-maajoukkueessa Liettuan EM-kisoissa 2017, sekä Uruguayn MM-kisoissa 2018. Tänä vuonna vastuuta on tullut U23-maajoukkueessa.

Yang on totuttu näkemään viime vuosina vasemman laitapuolustajan paikalla. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut, vaan myös muut pelipaikat ovat tulleet tutuiksi.

–  Kun tulin Honkaan, etsin vielä pelipaikkaani. Olen kokeillut junnuna pelata myös mm. kärjessä ja laidalla, mutta asetuin sitten keskikentälle. Marko Saloranta siirsi minut maajoukkueessa laitapakiksi, ja sitä kautta aloin siirtyä myös Hongassa sille paikalle. Liigajoukkueessa olenkin pelannut vain pakkina.

Yang kokee, että kokemus keskikentältä on hyödyksi myös muilla paikoilla pelatessa. Hongan pelitavassa hänellä on ollut suuri rooli pelinrakentelussa, joten keskikentältä saadut opit ovat päässeet käyttöön myös Kansallisessa Liigassa.

– Keskikenttä on mielestäni koko kentän vaikein paikka pelata. Jos pidät palloa liian pitkään, joka suunnasta tulee vastustaja päälle. Sillä paikalla pelaaminen vaatii todella hyvää havainnointikykyä, kun kaikki suunnat kentällä ovat auki. Juniorina tykkäsin todella paljon olla keskikentällä, sillä on ihanaa päästä rakentamaan peliä.

Aika Hongassa on opettanut paljon niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Hongassa olen oppinut kuinka olla ammattimainen huippufutari. Olen nähnyt sen, mitä tällä tasolla vaaditaan ja millaista on harjoitella pääsarjajoukkueessa. Hongan valmennustiimi on aina panostanut kokonaisvaltaiseen työhön.

Kentän ulkopuolella Honka on tuonut elämään paljon ihmisiä, joiden kanssa voi olla tekemisisissä jalkapallon ulkopuolellakin. Lisäksi Yang kertoo oppineensa vastuunkantoa.

Täällä on ihania ihmisiä, ja kaikista on tullut myös kavereitani. On todella hienoa, että omassa joukkueessa on ihan parhaita ystäviä, kaikkialla niin ei välttämättä ole. Hongassa olen myös kehittynyt ottamaan vastuuta ja hoitamaan oman roolini niin pelillisesti, kuin henkiselläkin tasolla.

Hongan toiminta on Yangin mukaan ammattimaista ja erittäin korkealla tasolla.

– Meiltä vaaditaan paljon, olemme asettaneet korkeat tavoitteet ja toimimme arjessa todella laadukkaasti. Näin pitääkin olla, jotta jonain päivänä jalkapallo voisi Suomessakin olla pelaajille ammatti.

Yang valmistui ylioppilaaksi Etelä-Tapiolan lukiosta tänä keväänä. Hän kertoo, ettei ole koskaan tavannut suunnitella tulevaisuuttaan kovinkaan pitkälle.

– Olen mennyt yksi asia kerrallaan. Nyt kun lukio oli päättymässä, pohdin mikä olisi elämäni seuraava askel. Olen kyllä puhunut vuosia aiemmin Yhdysvaltoihin lähdöstä, mutta se ei ikinä ollut muodostunut isoksi tavoitteeksi, jota kohden menisin joka päivä. Aloimme työstämään sitä vähän viime tingassa, mutta kun se nyt onnistui, niin minulle selkeni, että tämä on se seuraava asia, mitä kohti elämässäni menen.

Yalessa Yang haluaa kehittyä jalkapallon lisäksi myös kenttien ulkopuolella.

– Se tässä kuviossa onkin niin hienoa, että voin kehittää hyvin molempia osa-alueita itsessäni. Akateeminen puoli ja jalkapallo kulkevat hyvin yhdessä, eikä kummastakaan tule taukoa. Aikataulut rakennetaan sopimaan yhteen opiskelun ja pelaamisen kanssa.

Hän on tutustunut hieman yliopistomaailmaan keskustelemalla muiden siellä olleiden pelaajien kanssa.

Sofia Manner ja Sonja Rajatalo ovat toki olleet Hongassa lähellä ja ovat myös hyviä kavereita. Heidän kanssaan olen jonkin verran puhunut yleisesti siitä, millaista siellä on ja kuunnellut heidän kokemuksiaan.

Selkeitä tavoitteita urallaan pitkälle eteenpäin Yangilla ei vielä ole. Seuraavat neljä vuotta menevät Yhdysvalloissa, ja jatkoa hän aikoo miettiä lähempänä sen ajan päätöstä.

Yang lähetti vielä lopuksi terveiset Hongan junioreille.

Henkinen hyvinvointi on kaiken A ja O. Jos tykkäät siitä mitä teet ja olet ympäristössä, jossa on hyvä olla, niin tapahtuu varmasti hyviä asioita. Ei kannata myöskään unohtaa koulunkäyntiä, se on tärkeää ja tukee myös jalkapallouraa. On hienoa, että futis on kehittynyt paljon myös naisten lajina, ja tyttöjuniorit voivat unelmoida urasta jalkapalloilijana. Se ei varmasti tule olemaan helppoa, mutta jos on hyvä tukiverkosto ja kova motivaatio, niin vaikeistakin hetkistä pääsee aina eteenpäin!

Honka toivottaa Nanalle onnea ja menestystä Yhdysvaltoihin!

Virginia Tech Hokies odottaa Aino Vuorista

Kuva: Juhani Järvenpää

Aino Vuorinen siirtyy pelaamaan ja opiskelemaan Yhdysvaltoihin, Virginia Techin yliopistoon. Lauantaina 3.7. pelattava Ilves-FC Honka jää Vuorisen toistaiseksi viimeiseksi otteluksi Hongassa ja Kansallisessa Liigassa, mikäli kaikki paperiasiat hoituvat ajallaan.

Vuorinen aloitti jalkapallon Hongan paidassa jo viisivuotiaana vuonna 2006 ja on edustanut keltamustia koko tähänastisen jalkapallouransa ajan. Jalkapalloharrastus alkoi kaksi vuotta vanhemman isoveljen kautta.

–  Veljen pelejä ja treenejä katsellessa pallottelin joukkueen muiden pelaajien sisarusten kanssa. Jossain vaiheessa ikäluokallemme perustettiin oma joukkue, nimeltään Pantteriinat. Silloin aloitin jalkapallon kunnolla harrastusmielessä.

Vuorisen perhe on asunut aina Tapiolan urheilupuiston lähellä ja kun velikin pelasi jo seurassa, oli Honka luonnollinen valinta joukkueeksi.

Juniorivuosilta mieleen nousee paljon hienoja muistoja, joista päällimmäisenä lukuisat ulkomailla pelatut turnaukset. Vuorinen muistaa pelanneensa ainakin Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa ja Itävallassa.

–  Jokainen turnausreissu on jäänyt mieleen ikuisiksi ajoiksi. Yksi ikimuistoisimmista kokemuksista oli Cordial Cup Itävallassa. Turnaukseen osallistui todella kovia joukkueita mm. Saksasta, mutta pelasimme todella hyvin ja selvisimme finaaliin. Finaalissa oli monta tuhatta katsojaa, joista lähes kaikki kannustivat meitä, tuntematonta joukkuetta Suomesta. Katsomossa oli huikea meininki. Voitimme lopulta turnauksen ja muistan sen uskomattoman tunteen siitä, että me pystyimme voittamaan näin kovatasoisen turnauksen. Sitä hetkeä en ikinä unohda.

Toinen juniorivuosien tärkeimpiä muistoja on BSM-mestaruus kaudella 2017. Mestaruus ratkesi kauden viimeisessä ottelussa PK-35:ttä vastaan, ja Vuorinen iski itse 1–0 voittomaalin.

–  En ollut koskaan ennen sitä voittanut suomenmestaruutta. Meillä oli todella hyvä joukkue ja koko kausi oli mahtava, hän muistelee.

Mestaruusjoukkueessa pelasivat mm. myös nykyään Vuorisen tapaan Hongan Kansallisen Liigan joukkueessa mukana olevat Nana Yang, Inka Kaivola ja Senja Koskinen.

Vuorinen teki debyyttinsä pääsarjatasolla kaudella 2019 ja nousi saman tien suureen rooliin. Hän pelasi avauskaudellaan yhtä vaille kaikissa otteluissa ja iski viisi maalia.

–  En todellakaan olisi uskonut, että saan heti niin suuren roolin liigajoukkueessa. Treenasin jo 2018 joukkueen mukana, mutta kun moni sen kauden joukkueesta vaihtoi maisemaa seuraavalle kaudelle, sain mahdollisuuteni. Olin 2019 yhä joukkueen nuorin, mutta en enää niin paljon muita nuorempi, ja siitä oli varmasti myös apua.

Kausi päättyi Hongan osalta upeasti hopeamitaleihin, ja kyseinen kausi onkin jäänyt liigauralta parhaiten mieleen.

Hän kertoo olevansa todella kiitollinen siitä, että joukkueen valmennus päävalmentaja Rosa Lappi-Seppälän johdolla luotti vahvasti nuoriin debytanttipelaajiin.

–  Iso vastuu kasvatti minua paljon. Koen, että on tärkeää pelata jo nuorena isoja minuutteja kovalla tasolla. Se kehittää pelaajana todella paljon. Kiitokset kuuluvat myös Milla Punsarille ja Pauliina Nuoralle. He opettivat minulle ja varmasti monelle muullekin nuorelle pelaajalle, miten liigajoukkueessa homma toimii.

Seuraavaa kautta häiritsivät loukkaantumiset, mutta Vuorisen kunnossa ollessa peliesitykset olivat vahvoja. Kymmenessä ottelussa syntyi kolme maalia. Kuluvalla kaudella minuutteja on tullut kahdeksassa liigaottelussa ja maaleja syntynyt kaksi. Kolmessa Suomen Cupin ottelussa Vuorinen heilutti vastustajan maaliverkkoja niin ikään kahdesti.

Hienojen muistojen lisäksi Honka on antanut paljon oppia sekä kentälle, että sen ulkopuolelle.

–  Koska olen aina pelannut Hongassa, käytännössä kaikki mitä olen koskaan jalkapallosta oppinut, on pohjimmiltaan tullut täältä. Olen pukenut melkein joka päivä viimeisen viidentoista vuoden ajan Hongan paidan päälle. On mahdotonta edes laskea, kuinka monta kertaa vanhemmat ovat kuskanneet minua Tapiolan urheilupuistoon treeneihin ja peleihin, katsoneet siellä pelejäni, tai kuinka monta kertaa olen astellut jollekin ”TUP:in” kentistä. On hienoa ajatella, että olen kasvanut honkalaisena viisivuotiaasta tähän saakka.

Hän kokee, että Honka ja jalkapallo ovat olleet kuin hyvä kummi. Joukkuelajina jalkapallo on antanut vahvat sosiaaliset taidot kentän ulkopuolellakin, sillä joukkueessa täytyy tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa.

– Koen, että persoonani rakentuu paljon jalkapallon ja sen ympärille, että olen honkalainen. Hongassa on aina välitetty kaikista. Honka on antanut myös monia elämäni parhaita ystäviä. Pelaajien lisäksi olen saanut Hongasta upeita ystävyyssuhteita myös valmentajiin ja muihin taustahenkilöihin. Elämään on jäänyt monia ihmisiä, joille voisi soittaa ja kysellä kuulumisia.

Vuorinen ajattelee, että menestyvän joukkueen pohjana on aina hyvä yhteishenki ja usko omaan tekemiseen.

–  Kaikissa joukkueissa missä olen ollut mukana, on aina ollut älyttömän hyvä joukkuehenki. Se on todella spesiaalia eikä todellakaan itsestäänselvyys. Jälkeenpäin on kiva ajatella, että jokaisessa joukkueessa on ollut hyvä olla. Ikinä ei ole tullut sellainen olo, etten haluaisi olla Hongassa mukana. Täällä minusta on aina välitetty ja kehityksestäni pidetty hyvää huolta. Vaikka en koko ajan ole ollut joukkueen tähtipelaaja, niin minua on aina tuettu ja annettu mahdollisuus näyttää.

Hän kehuu myös Hongan liigajoukkueen ammattimaista toimintaa.

–  Tottakai aina voi kehittyä vielä lisää, mutta Hongassa hoidetaan asiat erittäin hyvin. Kun esimerkiksi maajoukkueessa kuulee kokemuksia muista seuroista, voi hetkeksi pysähtyä ja miettiä sitä, kuinka paljon hyviä asioita meillä on. Ammattimaisuus tulee toki olosuhteista ja seuran toiminnasta, mutta myös pelaajien ja taustojen asenteesta. Se on asia, joka Hongassa aina ollut erittäin hyvin kohdillaan. Taustalla tapahtuvalla toiminnalla ei sinänsä ole merkitystä, jos joukkue itse ei käyttäydy ammattimaisesti.

Hongassa myös pelaajien ääntä kuunnellaan.

– Täällä kysytään aina pelaajilta, mitä voisi parantaa ja toiveisiin reagoidaan hyvin. Olemme saaneet pelaajien näkemysten kautta kehitettyä asioita, ja seura on ottanut ajatuksiamme hienosti huomioon.

Monipuolisena pelaajana Vuorinen on pelannut monella eri pelipaikalla. Liigajoukkueessa vastuuta on tullut laidalla ja hyökkäyksessä.

– Maalivahti taitaa olla ainoa pelipaikka, jota olen urallani kokeillut vain kerran ja siitä en pitänyt lainkaan. Kaikki muut pelikentän paikat ovat oikein hyviä ja parasta on vain saada pelata. Eniten jalkapallossa nautin siitä hetkestä, kun saan laitettua murtavan läpisyötön ja joku pääsee tekemään siitä maalin.

Vuorinen on kuulunut jo pitkään ikäluokkansa maajoukkueen vakionimiin. Hän oli suuressa roolissa mukana niin U17 EM-kisoissa Liettuassa 2017, kun myös saman ikäluokan MM-kisoissa 2018 Uruguayssa. Tällä kaudella hän on ollut mukana U23-maajoukkueessa.

Hän ei halua asettaa vielä suuria tavoitteita uralleen.

– Suurin tavoitteeni on nauttia jalkapallon pelaamisesta joka päivä. Aion pelata niin kauan, kun siitä nautin. Miksi sitä muuten tekisinkään? Vietän niin paljon aikaa futiksen parissa, ettei sitä olisi järkeä tehdä, jos siitä ei myös nauttisi. Muuten en halua asettaa kovin tarkkoja tavoitteita uralleni. Tottakai olisi todella hienoa päästä pelaamaan esimerkiksi Euroopan koviin sarjoihin, mutta toisaalta tiedän, että opiskelu ja muu elämä on myös tärkeää. Niiden välille pitää löytää hyvä tasapaino.

Virginia Tech on Virginian osavaltion Blacksburgissa sijaitseva yliopisto. Yliopiston urheilutoiminta pyörii Virginia Tech Hokiesin nimellä. Hokies sijoittui viime kaudella ACC:n (Atlantic Coast Conference) runkosarjassa seitsemänneksi ja hävisi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella lopulta toiseksi sijoittuneelle North Carolinalle.

Ajatus Yhdysvaltoihin yliopistoon lähtemisestä on kypsynyt vasta viime vuosina.

–  Löysin tämän mahdollisuuden ylipäätään vasta pari vuotta sitten, kun kuulin siitä muilta pelaajilta. Ei se välttämättä saman tien kovin paljoa houkuttanut, mutta kun tutkin asiaa enemmän, tuli olo, että tuohon voisin lähteä. Lopullisesti viime joulukuussa päätin lähteä. Mietin pitkään, että menen Suomessa korkeakouluun. Lopulta kuitenkin mietin, että miksi en lähtisi kokeilemaan. Tulisin varmaan katumaan enemmän, jos en olisi tätä mahdollisuutta käyttänyt.

Jalkapallon ohella Vuoriselle on tärkeää myös opiskelu ja muut asiat elämässä.

–  Koen, että minulla on paljon annettavaa elämässä muutenkin kuin jalkapallon osalta. Haluan alkaa heti työstämään myös muita osa-alueita opiskelun ja työelämän saralla. Siksi teenkin päätöksiä sillä ajatuksella, että molemmat onnistuvat hyvin. Tämänhetkinen ykköstavoite on se, että olen Yhdysvalloissa oma itseni, pelaan ja opiskelen hyvin, nautin elämästä, enkä stressaa liikaa.

Honka toivottaa Ainolle onnea ja menestystä Yhdysvaltoihin!

Tervetuloa katsomoon! Infoa su 6.6. FC Honka-Åland United ottelutapahtumasta

FC Hongan sunnuntaina 6.6. kello 14.00 pelattavaan Kansallisen Liigan otteluun Åland Unitedia vastaan voidaan ottaa ensimmäistä kertaa tällä kaudella yleisöä. Koronarajoitusten mukaisesti tapahtumassa on kaksi viidenkymmenen hengen suljettua aluetta. Yhteensä otteluun pääsee siis sata katsojaa.

Hongan Kansallisen Liigan otteluihin myydään tällä kaudella aiemmista vuosista poiketen lippuja. Lippukauppaan pääset klikkaamalla tästä! Stadionalueella ei ole lipunmyyntipisteitä. Lähimmät lipunmyyntipisteet sijaitsevat Esport Arenalla ja Esport Centerissä.

– Siirrymme muutoksen myötä noudattamaan samaa käytäntöä kaikkien muiden Kansallisen Liigan seurojen kanssa. Saimme jonkin verran painettakin muilta seuroilta asiassa ja ymmärrän sen, sillä onhan kyseessä pääsarjatason tuotteen arvostukseen liittyvät asiat. Eiväthän Veikkausliigankaan ottelut ole ilmaisia, sanoo FC Honka ry:n puheenjohtaja ja naisten edustusjoukkueen manageri Mariet Louhento.

Lippujen hinnat:
Aikuinen 10€
Lapsi (6-12v) 5€
Lapsi (0-5v) 0€
Opiskelija ja Eläkeläinen 5€ (Todiste esitettävä portilla)
Inva-katsojan saattaja sisään maksutta

– Tarjoamme varmasti lipuille korkeatasoista vastinetta ja huippujalkapalloa jokaisessa ottelussa. Toivottavasti katsojat löytävät paikalle koronarajoitusten nyt vihdoinkin pikkuhiljaa purkautuessa, Louhento jatkaa.

Kausikorteilla ei rajoituksista johtuen ole vapaata kulkua otteluun. Hongan Veikkausliigan ja Kansallisen Liigan kausikorttilaisten tulee lunastaa maksuton ottelulippu. Veikkausliigan kausikortilla lipun voi lunastaa lippukaupasta, Kansallisen Liigan kausikortilla lippu tulee lunastaa joko Esport Arenan tai Esport Centerin lipunmyyntipisteistä.

Katsojien sisäänkäynnit ovat pääkatsomon Esport Arenan puoleisessa päädyssä oleva Gate 1, sekä pääkatsomon takana, Koivu-Mankkaan tien puolella sijaitseva pääportti Gate 2. Ottelua voi seurata pääkatsomossa (A, B C/VIP, D, E), Loungen kattoterassilla, tai kentän päätyjen seisomakatsomoissa.

Molemmilla alueilla on yhdenmukaiset palvelut: oma sisäänkäynti, kioski ja käymälät. Edellytämme ottelutapahtumassa kasvomaskin käyttöä. Pidäthän myös huolen hyvästä käsihygieniasta, sekä turvaväleistä muihin katsojiin. Käsidesiä on saatavilla sisääntuloporteilla, kioskien yhteydessä, sekä käymälöissä.

Ethän tule ottelutapahtumaan sairaana tai jos sinulla on minkäänlaisia koronavirustautiin sopivia oireita. Tällöin voit seurata ottelua suorana Ruutu+ -palvelusta.

Toivomme, että noudatat ohjeita tarkkaan, jotta kaikki pääsevät nauttimaan espoolaisesta huippujalkapallosta turvallisesti. Tervetuloa kannustamaan Honka voittoon!

Krista ja Katja Hakala lainasopimuksella PK-35:den riveihin

Keskikenttäpelaaja Krista Hakala ja hyökkääjä Katja Hakala siirtyvät heinäkuun loppupuolelle ulottuvilla lainasopimuksilla PK-35:een. Katja Hakalan siirto tapahtuu saman tien, Krista Hakala siirtyy viikonlopun kierroksen jälkeen.

– Meillä on laaja rinki ja terveystilanteemme on pysynyt hyvänä. Emme ole voineet kierrättää pelaajia myöskään kakkosjoukkueessa tai BSM:ssä, sillä koronatilanteen vuoksi kyseiset sarjat eivät ole vielä käynnissä. Tämä on mielestämme paras ratkaisu, sillä pelaajat saavat nyt vakituisesti peliaikaa, taustoittaa päävalmentaja Rosa Lappi-Seppälä.

Lainasiirrosta on sovittu hyvässä yhteisymmärryksessä pelaajien kanssa. He pääsevät myös itselleen tuttuun seuraan, sillä molemmat edustivat PK-35:ttä viime kaudella.

FC Hongan juniorijalkapallo tuottaa yhteiskunnalle 12,3 miljoonan euron hyödyt vuosittain

FC Hongan jalkapallotoiminnan yhteiskunnalle tuomat hyödyt sekä sosiaaliset vaikutukset ovat merkittäviä. FC Honka liikuttaa vuositasolla lähes 1500 lasta ja nuorta ja toiminnassa on mukana noin 350 vapaaehtoista eri rooleissa.  

Jalkapallon tuomia taloudellisia ja yhteiskunnallisia hyötyjä sekä toiminnan tuomia terveydenhuollon säästöjä on nyt ensimmäistä kertaa mallinnettu ja laskettu. UEFA SROI -mallinnus (Social Return on Investment) on toteutettu kahdessatoista Euroopan maassa ja sillä mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa jalkapallon harrastajien osalta.

FC Hongan yhteiskunnalle tuottama kokonaishyöty on UEFA SROI -mallin mukaisesti 12,31 M€ vuodessa. Summaan sisältyy 5,28 M€ suoria taloudellisia vaikutuksia, 2,32 M€ sosiaalisia hyötyjä sekä 4,72 M€ jalkapalloharrastuksen tuomia terveydenhuollon säästöjä.

– UEFA SROI -mallinnus osoittaa, miten valtava merkitys urheiluseuroissa tapahtuvalla liikuttamisella on niin yksilöiden kuin yhteiskunnankin hyvinvoinnille. Korona-aikana keskustelu on käynyt välillä kiivaanakin eri toimialojen välillä ja aika ajoin on tuntunut, että liikunnan ja urheilun ääni ei ole tullut kuulluksi. Kansanterveyden näkökulmasta on kuitenkin kiistatonta, että liikunnallisella elämäntavalla on huomattavia positiivisia vaikutuksia – myös talouden mittareilla mitattuna. Ei mikään hyvinvointiyhteiskunta voi sellaista ohittaa.  Me olemme Hongassa onnellisia siitä, että voimme omalla työllämme – pelaajat, vapaaehtoiset, seuratyöntekijät ja kannattajat yhdessä – kantaa vastuuta sekä luoda pitkävaikutteista merkitystä ja hyvinvointia ihmisten arkeen, kommentoi FC Honka ry:n puheenjohtaja Mariet Louhento.

UEFA SROI:n mukaan jalkapallo tuo vuosittain suomalaiseen terveydenhuoltoon 358 miljoonan euron säästöt muun muassa alentamalla riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, syöpään ja mielenterveysongelmiin. Lajin sosiaaliset hyödyt ovat yli 210 miljoonaa huomioiden vapaaehtoistyön arvo, koulutustulokset, syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja rikollisuuden lasku. Lisäksi jalkapallon suorat vaikutukset Suomen taloudelle ovat yli 200 miljoonaa euroa harrastemaksuina, olosuhteisiin liittyvinä rakentamisen tuottoina ja työpaikkoina. 

Yhteystiedot:
Toiminnanjohtaja Petri Harainen, FC Honka ry, 040 350 5055, petri.harainen@fchonka.fi
GM Hexi Arteva, FC Honka, 040 555 0366, hexi.arteva@esport.fi

Jalkapallolla valtava sosiaalinen merkitys ja arvo espoolaisten arjessa ja elämässä – Juniorijalkapallo tuottaa Espoolle lähes 50 miljoonan euron hyödyt

Espoon jalkapalloseurojen toiminnan yhteiskunnalle tuomat hyödyt sekä sosiaaliset vaikutukset ovat merkittäviä. Espoon suurimmat jalkapalloseurat liikuttavat viikkotasolla lähes 5400 lasta sekä nuorta ja toimintaan on kiinnittynyt lähes 1200 eri ikäistä vapaaehtoista.  

Espoolaisen jalkapallon tuomia taloudellisia ja yhteiskunnallisia hyötyjä sekä toiminnan tuomia terveydenhuollon säästöjä on nyt ensimmäistä kertaa mallinnettu ja laskettu. 

Jalkapalloon sijoitettu euro on kannattava sijoitus yhteiskunnalle

Espoon suurimmat jalkapalloseurat (FC Honka, Espoon Palloseura, Leppävaaran Pallo, FC Espoo, Etelä-Espoon Pallo, Kasiysi) olivat mukana UEFA GROW -hankkeessa, jossa selvitettiin seurojen toiminnallaan yhteiskunnalle tuomat hyödyt.

UEFA SROI -mallinnus (Social Return on Investment) on toteutettu kahdessatoista Euroopan maassa ja sillä mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa jalkapallon harrastajien osalta.

Espoon jalkapalloseurojen yhteiskunnalle tuottama kokonaishyöty on UEFA SROI -mallin mukaisesti 49,61 M€ vuodessa. Summaan sisältyy 20,83 M€ suoria taloudellisia vaikutuksia, 8,66 M€ yhteiskunnallisia hyötyjä sekä 20,16 M€ jalkapalloharrastuksen tuomia terveydenhuollon säästöjä. Jalkapallolla on siis valtava merkitys ja arvo espoolaisten arjessa ja elämässä!

Esport Honka Oy:n GM Hexi Artevan mukaan UEFA:n luoma malli liittyen jalkapallon taloudellisiin vaikutuksiin ja terveydenhuollon säästöihin, sekä ylipäätään yhteiskunnallisiin hyötyihin on mitä mainioin:

– On sitten kyseessä kansallinen tai kunnallinen taso, niin tällä tavalla faktapohjaisesti auki laskemalla saamme mittakaavaa siitä, miten iso asia jalkapalloseurat ja jalkapalloyhteisö on. Mallinnuksella saavutamme mitattavan ja verrattavan tavan kertoa meistä. Pidän etenkin siitä, että tällä mallilla pystymme oikeastaan ensimmäistä kertaa koskaan laskemaan etenkin kaupunkitasolla tärkeää sosiaalista tuottoa ja sitä kautta vaikuttavuutta.

– Espoon tavoite on olla Euroopan kestävin kaupunki kaikilla kestävyyden osa-alueilla: taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti. Aktiivisen ja yhteisöllisen elämäntavan omaksuminen lapsesta saakka on todella hyvä tapa lisätä sekä terveydellistä ja sosiaalista hyvinvointia.  Olen usein todennut, että onnistumme parhaiten silloin, kun saamme asukkaat, yhteisöt ja yritykset mukaan ja teemme yhdessä. Urheiluseuroilla on merkittävä rooli kestävän kaupungin ja yhteisön rakentamisessa – nyt tehty mallinnus todentaa tätä erinomaisesti. Arvostan urheiluseurojen työtä valtavasti ja haluan Espoon kaupungin puolesta osoittaa kiitokset kaikille aktiivisille, jotka ovat mukana rakentamassa kestävää tulevaisuutta, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toteaa.

Espoolaisten jalkapalloseurojen toiminta on vastuullista, laaja-alaista ja monipuolista

SROI-mallinnuksen avulla todettu jalkapallotoiminnan vaikuttavuus perustuu suurelta osin espoolaisten jalkapalloseurojen toiminnan laaja-alaisuuteen. Monipuolisen toiminnan kautta jalkapallon sosiaalinen vaikuttavuus on merkittävää.

– Espoo on todellinen muuttajien kaupunki ja tämä aiheuttaa paineita erityisesti nuorille. Pitää juurtua, ja yksi parhaimmista keinoista on urheilu ja nimenomaan joukkueurheilu, jossa opitaan toimimaan yhdessä. Jalkapallo on paitsi taitojen ja pelin opettamista, myös kasvattamista ja arvojen siirtoa nuorille. Espoolaisen jalkapallokulttuurin luomista. Tavoitteena on liikuttaa ja tarjota onnistumisen iloa ennen kaikkea lapsille ja nuorille, mutta kasvavassa määrin tukea myös aikuisten ja seniori-ikäisten liikuntaa ja harrastamista jalkapalloyhteisössämme. Seuroilla on suuri yhteinen yhteiskunnallinen rooli. Ihmisten liikuttaminen edistää luonnollisesti hyvinvointia, mutta sillä on myös voimakas syrjäytymistä ehkäisevä toiminta, avaa Espoon Palloseuran toiminnanjohtaja Janne Ohralahti jalkapallon merkitystä ja seuratoiminnan laaja-alaisuutta.

Ohralahden mukaan seuratoiminnassa ei pelata yhtä kautta tai yhtä uraa. On tärkeä luoda jalkapallokulttuuria, jossa on pelipaikkoja kaikille. Kilpailijoille, harrastajille, seuratoiminnan kehittäjille, valmentajille, yhteistyökumppaneille ja kaikille tuhansille vapaaehtoisille. Sillä tavalla luomme kauaskantoista hyvinvointia Espooseen.

– Leppävaaran Pallon toiminnanjohtaja Jari Kujala kuvailee seuran monipuolista tarjontaa eri ikäisille harrastajille: ”Meillä on hyvin laaja-alaista toimintaa jalkapallon sekä iltapäiväkerhon parissa. Jalkapalloa tarjoamme perhefutiksesta aina ikämiesten jalkapalloon asti. Tarjoamme monen tasoista toimintaa, jotta jokaiselle löytyisi sopiva taso liikkua jalkapallon parissa, mm. kävelyfutis, kerhotoiminta, harraste-, haaste- ja kilpatoiminta. LePa liikuttaa!

– Tarjoamalla laadukkaasti ohjattua jalkapallotoimintaa, lapset ja nuoret saavat mielekästä tekemistä ja viettävät mielellään aikaansa jalkapallon parissa. Pelaajat pääsevät toimimaan erilaisten ihmisten kanssa, mikä vähentää syrjäytymistä ja pienentää riskiä ajautua yhteiskunnan laitamille. On tieteellisesti myös todistettu, että urheilulla on positiivinen vaikutus aivotoimintaan ja tämä taas auttaa esimerkiksi koulunkäynnissä sekä oppimisessa, jatkaa Etelä-Espoon Pallon puheenjohtaja Jussi Mononen.

SROI-mallinnuksessa huomioidaan myös vapaaehtoistyön tuoma sosiaalinen hyöty, joka perustuu EU:n tekemään arviointiin urheilun vapaaehtoistyön arvosta.

FC Honka ry:n toiminnanjohtaja Petri Haraisen mukaan vapaaehtoistoimijoiden arvo seuratyölle on nyt ja tulevaisuudessa korvaamaton:

– Seuratoiminta on viimeisten vuosien aikana ammattimaistunut isoin harppauksin. Vaikka seuroissa toimivien päätoimisten työntekijöiden määrät ovat kasvaneet niin se ei poista kuitenkaan sitä faktaa, että seuratoiminta ei pyörisi ilman vapaaehtoistoimijoita.

– Tällainen kokonaisuus osoittaa hienosti kuinka paljon merkitystä meidän jalkapalloseurojen toiminnalla on, myös mm. tässä Suur-Leppävaaran alueella ja Espoossa ylipäätäänkin. Tämä on upea konkreettinen osoitus niin kaikille vapaaehtoisille kuin seuran ammattilaisillekin arvokkaasta työstä lasten ja nuorten eteen, toteaa FC Espoon toiminnanjohtaja Mikko Taivassalo.

Vastuullinen seuratoiminta on nykypäivää ja toiminnan suunnittelussa huomioidaan lajitaitojen oppimisen lisäksi harrastamisen sosiaalinen vaikutus ja toiminnan tuottama hyvinvointi.

– Kasiysin yksi merkittävimpiä arvoja on vastuullisuus. Haluamme tuoda perheet yhteisen harrastuksen piiriin ja yksinkertaisesti edistää yhteisömme hyvinvointia liikunnan tuoman ilon ja hyötyjen avulla. SROI-mallinnus vahvistaa, tutkitun tiedon avulla, meidän seuramme käsitystä jalkapallon avulla tehtävästä vaikuttamisesta yhteisössämme, toteaa seuran toiminnanjohtaja Mikko Hiltunen.

UEFA SROI – Jalkapallon hyöty suomalaiselle yhteiskunnalle

UEFA SROI –mallinnuksen mukaan suomalaisen jalkapallon hyöty suomalaiselle yhteiskunnalle on 1,25 miljardia euroa vuosittain.

Suomen Pankin pääjohtaja ja entinen SM-tason jalkapallon pelaaja Olli Rehn toteaa Seuran artikkelissa, että urheiluseurojen sekä erilaisten järjestöjen ja yhdistysten toimintaa arvioitaessa olisi laajemminkin järkevää katsoa ensisijaisesti muuta kuin tilikauden viivan alle jääviä euroja.

– Nämä lukemat kertovat jalkapallosta yhteiskuntaan tulevista kokonaisvaikutuksista, jotka ovat paljon suurempia kuin mitä tilinpäätöksistä pystyy päättelemään.

– Taloustieteessä on viimeisimmät 10-20 vuotta puhuttu inhimillisen kehityksen indeksistä ikään kuin vaihtoehtona bruttokansantuotteelle. UEFA:n metodissa on paljon samaa, eli on pyritty huomioimaan inhimillisiä ja sosiaalisia vaikutuksia.

UEFA SROI:n mukaan jalkapallo tuo vuosittain suomalaiseen terveydenhuoltoon 358 miljoonan euron säästöt muun muassa alentamalla riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, syöpään ja mielenterveysongelmiin. Lajin sosiaaliset hyödyt ovat yli 210 miljoonaa huomioiden vapaaehtoistyön arvo, koulutustulokset, syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja rikollisuuden lasku. Lisäksi jalkapallon suorat vaikutukset Suomen taloudelle ovat yli 200 miljoonaa euroa harrastemaksuina, olosuhteisiin liittyvinä rakentamisen tuottoina ja työpaikkoina.

– Jalkapallo- ja futsaltoiminnan merkitys ja mallinnuksen avulla laskettu vaikuttavuus suomalaisen yhteiskunnan kannalta on kiistaton. Jäsenseurojamme, joita on noin 900, löytyy joka puolelta maata Hangosta Ivaloon ja Vaasasta Ilomantsiin. Liikutamme viikoittain noin 600 000 suomalaista ja toimintamme mahdollistajina ovat ne noin 100 000 vapaaehtoistoimijaa, tuhannet osapäivätoimiset ja lähes tuhat päätoimista henkilöä. Talous- ja terveysvaikutusten ohella sosiaaliset vaikutuksen ovat suomalaisten hyvinvoinnin kannalta korvaamattomia, toteaa Suomen Palloliiton seurapalvelujohtaja ja apulaispääsihteeri Timo Huttunen.

Tietolähteet

UEFA SROI -mallinnuksen tietolähteinä on käytetty mm. Maailman terveysjärjestön WHO:n ja OECD:n tutkimuksia ja tilastoja. Suomalaisina tietolähteinä on käytetty Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU), Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Valtion Liikuntaneuvoston (VLN), Liikunnan ja Kansanterveyden edistämissäätiön (LIKES), Suomen Diabetesliiton, Suomen syöpärekisterin, Suomen Mielenterveysseuran, Oikeuspoliittisen tutkimuskeskuksen ja Tilastokeskuksen tutkimuksia ja tilastoja.

Yhteystiedot:

GM Hexi Arteva, FC Honka, 040 555 0366, hexi.arteva@esport.fi

Puheenjohtaja Petteri Vartiainen, Espoon Palloseura, 040 504 2742, petteri.vartiainen@espoonpalloseura.fi

Seurapalvelujohtaja/Apulaispääsihteeri Timo Huttunen, Suomen Palloliitto, 040 823 5270, timo.huttunen@palloliitto.fi

Subway Kansallinen Liiga käynnistyy 17.4.

50 vuotta täyttävän naisten pääsarjan otteluohjelma kaudelle 2021 on julkaistu. Kausi käynnistyy lauantaina 17. huhtikuuta ja on suunniteltu päättymään lokakuun toisena viikonloppuna (9.-10. lokakuuta). Samaan aikaan on julkaistu myös Veikkausliigan ja Miesten Ykkösen otteluohjelma kaudelle 2021.

Tulevalla kaudella Kansallisen Liigan sarjajärjestelmä palaa malliin, joka oli käytössä ennen poikkeuksellisesti pelattua kautta 2020.

Sarjajärjestelmän mukaisesti huhtikuusta elokuun loppuun pelataan kymmenen joukkueen runkosarja, jossa kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti, kotona ja vieraissa. Runkosarjan jälkeen joukkueet jaetaan ylempään ja alempaan loppusarjaan runkosarjasijoitusten perusteella.

Kausi alkaa lauantaina 17. huhtikuuta ja runkosarja päättyy lauantaina 28. elokuuta. Jatkosarjat käynnistyvät syyskuun alussa ja päätöskierrokset pelataan viikonloppuna 9.-10. lokakuuta. Jatkosarjojen otteluohjelmat julkaistaan runkosarjan päättymisen jälkeen.

Kaikki kauden 2021 ottelut ovat tuttuun tapaan nähtävissä Ruutu+ -palvelusta.

Juhlakauteen vastuullisuus edellä

Huhtikuun puolivälissä alkava Kansallinen Liiga pyritään viemään läpi mahdollisimman hyvissä olosuhteissa, minkä johdosta kausi on tiiviimpi kuin aiempina vuosina. Huhtikuun puolivälistä lokakuun alkupuolelle kestävään sarjaan on silti jätetty tilaa mahdollisille koronaviruksesta johtuville ottelusiirroille.

– Viime vuonna jalkapallon pääsarjoissa onnistuimme toteuttamaan turvallisia ja vastuullisia ottelutapahtumia ja viemään kaudet läpi alusta loppuun. Vastuullisuus on meidän prioriteetti numero 1 tänäkin vuonna, sanoo Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja.

– Juhlimme tulevalla kaudella myös 50-vuotista naisten pääsarjaa. Jalkapallon ovet ovat tänä päivänä auki kaikille, ja juhlavuonna katseemme on vahvasti näissä mahdollisuuksissa, Pihlaja taustoittaa.

Kansallinen Liiga edellyttää maskin käyttöä ottelutapahtumissaan

Koronavirusepidemian toisen aallon kiihtyessä jalkapalloperhe on päivittänyt omaa ohjeistustaan koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

THL:n ja STM:n antamia suosituksia seuraten Palloliitto ottaa käyttöön velvoitteen käyttää kasvomaskia katsomossa Palloliiton valtakunnallisten sarjojen ottelutapahtumissa, mukaan lukien naisten ja miesten korkeimmat sarjatasot Veikkausliigan ja Kansallisen Liigan. Muissa kuin valtakunnallisissa sarjoissa kasvomaski tulee olla katsomossa, mikäli turvaetäisyyksiä ei voida kaikissa tilanteissa säilyttää.

Kasvomaskin käyttö on edellytys ottelustadionille sisäänpääsyyn niin yleisön kuin työskentelevän henkilökunnankin osalta. Lisäksi ottelutapahtumien turvajärjestelyissä suositetaan edelleen tarkkaa suunnittelua 1-2 metrin turvavälien ylläpitämiseksi kaikissa tilanteissa.

Huomioitavaa on, että edellytys kasvomaskin käyttöön ei koske alle 15-vuotiaita.

Yhteistyössä