Etsi tältä sivustolta

FC Hongan Sofia Manner tekee historiaa – Siirtyy Kansallisesta liigasta NWSL-ammattilaissarjaan

Julkaistu

FC Hongan maalivahti Sofia Manner siirtyy pelaamaan Yhdysvaltojen ammattilaissarjaan Orlando Prideen kolmivuotisella sopimuksella. Siirto on merkittävä suomalaisessa naisjalkapalloilussa, sillä Kansallisesta liigasta ei ole aiemmin siirtynyt pelaajaa suoraan NWSL-ammattilaissarjaan. Myös Mannerista FC Hongalle maksettava siirtosumma on suurin Kansallisen liigan historiassa.

FC Hongan maalivahti Sofia Manner on tehnyt pelaajasopimuksen Yhdysvaltojen NWSL-ammattilaissarjassa pelaavan Orlando Pride -joukkueen kanssa. Manner siirtyy Orlandoon kolmivuotisella sopimuksella. Orlando Priden väreissä pelaavat kaudella 2024 Mannerin lisäksi muut maailmantähdet kuten Marta, Adriana ja Amanda Allen.

Orlando Priden VP of Soccer Operations and General Manager VP of Soccer Operations and General Manager Haley Carter kertoo, että seura on innoissaan Mannerin siirrosta ja toivottaa hänet lämpimästi tervetulleeksi Orlandoon.

Olemme vakuuttuneita Mannerin potentiaalista ja kiitollisia siitä, että saamme tehdä yhteistyötä FC Hongan kanssa, jotta siirto toteutui. FC Hongan arvot ovat linjassa omiemme kanssa, ja uskomme, että tämä auttaa Manneria siirtymään sujuvasti NWSL-liigaan ja seuraamme. Mannerin tekemä työ Suomessa on osoittanut, että hän haluaa tavoitella parastaan urheilijana. FC Hongan tuki tässä on ollut valtava ja olemme Orlandossa kiitollisia, että saamme olla seuraava askel Mannerin pitkällä ammattiuralla, Carter sanoo.

Huippukausi Kansallisessa liigassa

FC Hongan lisäksi 26-vuotias Manner on pelannut Islannissa sekä yliopistosarjassa Yhdysvalloissa. Viime kaudella Manner pelasi nousujohteisen kauden Kansallisessa liigassa, ja oli kymmenellä nollapelillään ja 117 torjunnallaan yksi sarjan parhaista pelaajista.

FC Hongan päävalmentajan Omar Adlanin mukaan Mannerin siirtyminen Yhdysvaltoihin on tulosta pelaajan tekemästä tinkimättömästä työstä, jonka pohjalla on FC Hongan rakentama pelaajapolku. Mannerille siirto Orlandoon on unelmien täyttymys.

FC Honka on merkittävin seura pelaajaurallani, enkä voi kyllin kiittää valmentajia, Velimattia ja koko seuraa kaikesta. Olen saanut elää laadukasta urheilijan arkea kannustavassa ilmapiirissä ja keskittyä pelaamiseen muiden intoa täynnä olevien pelaajien kanssa. Se on kasvattanut entisestään omaa intohimoani jalkapalloa kohtaan. Toivoisin olevani hyvä esimerkki nuorille urheilijoille siitä, miten tärkeää on uskoa omaan työhön ja nauttia samalla jalkapallon pelaamisesta. En vieläkään voi uskoa, että saan elää seuraavat vuodet omaa unelmaani ammattilaisena, Manner sanoo.

Mielenkiinto suomalaisia pelaajia kohtaan kasvaa

Siirto on merkittävä suomalaisessa naisjalkapalloilussa, sillä Kansallisesta liigasta ei ole aiemmin siirtynyt pelaajia suoraan NWSL-sarjaan, joka on yksi maailman kovimmista naisten jalkapallosarjoista. FC Hongan General Managerin Velimatti Sutelan mukaan Mannerista maksettu siirtosumma on suurin Kansallisen liigan historiassa.

Mannerin siirto suoraan NWSL-sarjaan osoittaa, että Kansallisen liigan taso riittää myös suoraan siirtoon maailman kovimpiin jalkapallosarjoihin. Uskon, että Kansallisen liigan kiinnostus ulkomailla kasvaa jokaisen pelaajasiirron myötä. Olemme iloisia, että saamme siirrosta merkittävän korvauksen, jonka avulla voimme tulevina vuosina kehittää naisjoukkueen toimintaa, toteaa Sutela.

Sutela kertoo, että pelaajien seuravetoiset siirrot ulkomaille ovat FC Hongan strategian mukaista toimintaa ja siksi seurassa tehdään pelaajien urakehityksen eteen lujasti töitä päivittäin. Viime kaudella Milla Punsar siirtyi pelaamaan Bundesliigaan Freiburgiin ja Inka Kaivola Tanskaan Næstved Boldklubin väreihin.

FC Hongassa pidetään tärkeänä, ettei pelaaja siirry ulkomaille mihin tahansa joukkueeseen, vaan hänelle etsitään yhdessä hyvä ympäristö, joka tukee pelaajan kehitystä myös jatkossa. Siihen asti pelaajapolkua rakennetaan kärsivällisesti Espoossa.

Autamme kaikin keinoin pelaajiamme siirtymään eteenpäin, kun he ovat siihen valmiita. Kannamme kokonaisvaltaista vastuuta pelaajistamme ja haluamme, että kaikki palaset loksahtavat siirrossa kohdalleen. Näin varmistamme, että pelaajan kehitykselle ja hyvinvoinnille on edellytykset myös seurasiirron jälkeen, Sutela kertoo.

Pelaajan näköinen seurasiirto

Myös Mannerille FC Honka etsi ulkomailta aktiivisesti, mutta kärsivällisesti sopivaa kasvu- ja kehitysympäristöä. Samaan aikaan Mannerin harjoitusmääriä kasvatettiin systemaattisesti kohti kansainvälisiä vaatimuksia, kertoo FC Hongan maalivahtivalmentaja Miika Salmi.

Orlando Priden kanssa neuvotellessaan Sutela ja Adlani vakuuttuivat yhdysvaltalaisseuran arvoista ja kulttuurista. Seurasiirto on kaksikon mukaan kaikin puolin niin sanotusti Mannerin näköinen.

Manner jatkaa varmasti kehittymistään Orlando Priden organisaatiossa, jossa välitetään pelaajista ja heidän kehityksestään sekä panostetaan pelaajahuoltoon. Heillä on erittäin pätevät valmentajat sekä mahtavat huippu-urheilua tukevat tilat käytössään. Vastaavasti Orlando Pride saa joukkueeseen kilpailuhenkisen urheilijan, joka on hieno johtaja kentällä ja mahtava persoona sen ulkopuolella, kertoo Adlani.

Joukkueemme menettää hienon pelaajan, ja kaipaamme häntä varmasti, mutta tämä on se, mitä haluamme pelaajillemme. Tämä tuo mahdollisuuden jollekin toiselle Kansallisessa liigajoukkueessamme nostaa tasoaan tulevalla kaudella, ja näin sen pitää mennä. Toivon näkeväni muiden pelaajien ottavan seuraavan askeleen, kun he ovat siihen valmiita, Adlani päättää.

Lisätietoja:
FC Honka, General Manager, Velimatti Sutela, velimatti.sutela@fchonka.fi
Sofia Mannerin haastattelupyynnöt: ilmari.vuorenmaa@fchonka.fi, p. 050 303 6611

Back to top