Etsi tältä sivustolta

Nana Yang matkaa Yalen yliopistoon

Julkaistu

Puolustaja Nana Yang siirtyy Yhdysvaltoihin, opiskelemaan ja pelaamaan Yalen huippuyliopistoon. Tiistaina 3.8. pelattava vierasottelu PK-35:ttä vastaan jää Yangin toistaiseksi viimeiseksi Hongassa ja Kansallisessa Liigassa.

Yangin jalkapalloura alkoi GrIFK:ssa kahdeksanvuotiaana. Hän kokeili eri lajeja, mutta totesi jalkapallon olevan kaikkein mukavinta.

GrIFK järjesti meidän alakoulullemme futispäivän, siitä se innostus mennä myös harjoituksiin alkoi. Granissa ei silloin ollut hyviä tyttöjoukkueita, joten pelasin poikajoukkueen mukana.

GrIFK:ssä Yang pelasi neljä vuotta, jonka jälkeen hän siirtyi Honkaan. Honka järjesti perjantaisin talenttitreenejä, ja Yang pyydettiin niihin mukaan. Kun oli aika siirtyä pelaamaan tyttöpuolen joukkueisiin, oli Honka sitä kautta luonnollinen valinta.

Juniorivuosilta parhaiten ovat jääneet mieleen monet kansainväliset turnaukset, joissa 2001-syntyneiden joukkue kävi pelaamassa. Päällimmäisenä mielessä ovat Ruotsin Göteborgissa järjestettävä Gothia Cup, sekä Itävallassa pelattava Cordial Cup.

– Kiersimme joukkueen kanssa paljon eri kansainvälisissä turnauksissa. Kaikki muistot niistä ovat todella hienoja. Cordial Cupin voitimme ja minut palkittiin sen lisäksi turnauksen parhaana pelaajana. Tietysti myös Stadi Cupit kotimaassa olivat aina hienoja tapahtumia.

Yang oli mukana voittamassa BSM-mestaruutta Hongalle kaudella 2017. Mestaruusjoukkueessa pelasivat Hongan Kansallisen Liigan tämän kauden joukkueesta myös mm. Inka Kaivola, Aino Vuorinen ja Senja Koskinen.

Liigajoukkueeseen Yang nousi kaudella 2019 ja sai saman tien paljon vastuuta. Hän pelasi yhtä vaille kaikissa Hongan otteluissa ja minuutteja kertyi 1980. Myös liigauran avausmaali syntyi vapaapotkusta kauden loppupuolella. Kauden kruunuksi Honka nappasi hopeamitalit.

– Meillä oli todella mukava joukkue sillä kaudella ja sama homma on jatkunut siitä eteenpäinkin. Nämä kolme vuotta mitä olen liigajoukkueessa mukana ollut, ovat kyllä olleet todella ihanaa aikaa.

Suuri vastuu heti ensimmäisellä liigakaudella yllätti.

– Sopimusta tehdessäni en vielä oikein tiennyt mitä tulevalta kaudelta odottaa. Honka tuntui kuitenkin omalta seuralta, täällä minulla on paljon kavereita ja kotikin lähellä. Mutta oli kyllä yllätys, että kaiken sen päälle sain vielä paljon peliaikaa. Meillä oli treeneissä koko ajan todella rento ja hyvä fiilis. Osittain sillä rentoudella koen päässeeni myös hyviin suorituksiin.

Vastuu on pysynyt suurena myös debyyttikauden jälkeenkin. Viime kaudella Yang pelasi niin ikään kaikissa Hongan Kansallisen Liigan otteluissa, lukuun ottamatta Ilves-vierasottelua. Tällä kaudella saldo on vastaava, väliin on jäänyt vain yksi ottelu.

Myös maajoukkueissa Yang on kuulunut jo pitkään vakionimiin. Hän oli suuressa roolissa U17-maajoukkueessa Liettuan EM-kisoissa 2017, sekä Uruguayn MM-kisoissa 2018. Tänä vuonna vastuuta on tullut U23-maajoukkueessa.

Yang on totuttu näkemään viime vuosina vasemman laitapuolustajan paikalla. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut, vaan myös muut pelipaikat ovat tulleet tutuiksi.

–  Kun tulin Honkaan, etsin vielä pelipaikkaani. Olen kokeillut junnuna pelata myös mm. kärjessä ja laidalla, mutta asetuin sitten keskikentälle. Marko Saloranta siirsi minut maajoukkueessa laitapakiksi, ja sitä kautta aloin siirtyä myös Hongassa sille paikalle. Liigajoukkueessa olenkin pelannut vain pakkina.

Yang kokee, että kokemus keskikentältä on hyödyksi myös muilla paikoilla pelatessa. Hongan pelitavassa hänellä on ollut suuri rooli pelinrakentelussa, joten keskikentältä saadut opit ovat päässeet käyttöön myös Kansallisessa Liigassa.

– Keskikenttä on mielestäni koko kentän vaikein paikka pelata. Jos pidät palloa liian pitkään, joka suunnasta tulee vastustaja päälle. Sillä paikalla pelaaminen vaatii todella hyvää havainnointikykyä, kun kaikki suunnat kentällä ovat auki. Juniorina tykkäsin todella paljon olla keskikentällä, sillä on ihanaa päästä rakentamaan peliä.

Aika Hongassa on opettanut paljon niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Hongassa olen oppinut kuinka olla ammattimainen huippufutari. Olen nähnyt sen, mitä tällä tasolla vaaditaan ja millaista on harjoitella pääsarjajoukkueessa. Hongan valmennustiimi on aina panostanut kokonaisvaltaiseen työhön.

Kentän ulkopuolella Honka on tuonut elämään paljon ihmisiä, joiden kanssa voi olla tekemisisissä jalkapallon ulkopuolellakin. Lisäksi Yang kertoo oppineensa vastuunkantoa.

Täällä on ihania ihmisiä, ja kaikista on tullut myös kavereitani. On todella hienoa, että omassa joukkueessa on ihan parhaita ystäviä, kaikkialla niin ei välttämättä ole. Hongassa olen myös kehittynyt ottamaan vastuuta ja hoitamaan oman roolini niin pelillisesti, kuin henkiselläkin tasolla.

Hongan toiminta on Yangin mukaan ammattimaista ja erittäin korkealla tasolla.

– Meiltä vaaditaan paljon, olemme asettaneet korkeat tavoitteet ja toimimme arjessa todella laadukkaasti. Näin pitääkin olla, jotta jonain päivänä jalkapallo voisi Suomessakin olla pelaajille ammatti.

Yang valmistui ylioppilaaksi Etelä-Tapiolan lukiosta tänä keväänä. Hän kertoo, ettei ole koskaan tavannut suunnitella tulevaisuuttaan kovinkaan pitkälle.

– Olen mennyt yksi asia kerrallaan. Nyt kun lukio oli päättymässä, pohdin mikä olisi elämäni seuraava askel. Olen kyllä puhunut vuosia aiemmin Yhdysvaltoihin lähdöstä, mutta se ei ikinä ollut muodostunut isoksi tavoitteeksi, jota kohden menisin joka päivä. Aloimme työstämään sitä vähän viime tingassa, mutta kun se nyt onnistui, niin minulle selkeni, että tämä on se seuraava asia, mitä kohti elämässäni menen.

Yalessa Yang haluaa kehittyä jalkapallon lisäksi myös kenttien ulkopuolella.

– Se tässä kuviossa onkin niin hienoa, että voin kehittää hyvin molempia osa-alueita itsessäni. Akateeminen puoli ja jalkapallo kulkevat hyvin yhdessä, eikä kummastakaan tule taukoa. Aikataulut rakennetaan sopimaan yhteen opiskelun ja pelaamisen kanssa.

Hän on tutustunut hieman yliopistomaailmaan keskustelemalla muiden siellä olleiden pelaajien kanssa.

Sofia Manner ja Sonja Rajatalo ovat toki olleet Hongassa lähellä ja ovat myös hyviä kavereita. Heidän kanssaan olen jonkin verran puhunut yleisesti siitä, millaista siellä on ja kuunnellut heidän kokemuksiaan.

Selkeitä tavoitteita urallaan pitkälle eteenpäin Yangilla ei vielä ole. Seuraavat neljä vuotta menevät Yhdysvalloissa, ja jatkoa hän aikoo miettiä lähempänä sen ajan päätöstä.

Yang lähetti vielä lopuksi terveiset Hongan junioreille.

Henkinen hyvinvointi on kaiken A ja O. Jos tykkäät siitä mitä teet ja olet ympäristössä, jossa on hyvä olla, niin tapahtuu varmasti hyviä asioita. Ei kannata myöskään unohtaa koulunkäyntiä, se on tärkeää ja tukee myös jalkapallouraa. On hienoa, että futis on kehittynyt paljon myös naisten lajina, ja tyttöjuniorit voivat unelmoida urasta jalkapalloilijana. Se ei varmasti tule olemaan helppoa, mutta jos on hyvä tukiverkosto ja kova motivaatio, niin vaikeistakin hetkistä pääsee aina eteenpäin!

Honka toivottaa Nanalle onnea ja menestystä Yhdysvaltoihin!

Back to top