Etsi tältä sivustolta

Viikonloppuna juhlittiin viittä valmistunutta

Julkaistu

FC Hongan naiset ovat uurastaneet myös kenttien ulkopuolella. Kevään aikana valmistumista pääsi juhlistamaan peräti viisi pelaajaa. Saara Lappalainen, Jessika Lindström, Elli Pikkujämsä ja Jutta Rantala painoivat valkolakit päihinsä, kun taas Pauliina Nuora valmistui sairaanhoitajaksi. Haastattelimme heitä hieman opintojen sujumisesta ja siitä, miten onnistuu ammattimaisen urheilun ja opintojen yhdistäminen.

Keskikenttämme Saara Lappalainen valmistui Etelä-Tapiolan lukiosta ylioppilaaksi kolmessa vuodessa. Saara aloitti lukiourakan syksyllä 2015.

“Tällä hetkellä suunnitelmissani on pitää välivuosi ja keskittyä jalkapalloon sekä työntekoon. Välivuosien määrästä minulla ei ole harmainta aavistustakaan, mutta tähtäimessäni on myöhemmin aloittaa lääketieteen opiskelut. Myös muuta vapaa-aikaa jää koulun loputtua enemmän ja siitäkin haluan nauttia”, kertoo Saara tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Kolmessa vuodessa valmistuminen, upea debyyttikausi Naisten Liigassa ja maajoukkueleiritykset kuulostaa melkoiselta yhdistelmältä. Millaisin ajatuksin katsot tätä aikaa nyt jälkikäteen?

“Treenin ja koulun lisäksi muu vapaa-aika jäikin suhteellisen vähälle lukiovuosien aikana, ja osittain sen seurauksena koin opiskelujen sekä ammattimaisen urheilun yhdistämisen ajoittain todella rankaksi. Tämän yhdistelmän suorittamisen rankkuuteen vaikuttaa myös oma asenne sekä tavoitteet, mutta minulle itselle on ollut aina selvänä tavoitteena pärjätä molemmissa mahdollisimman hyvin, joten liialta työltä en välttynyt.”

“Olenkin erittäin tyytyväinen, että suoriuduin hyvin arvosanoin tästä kolmesta vuodesta, ja nyt voin pitää huoletta vapaata koulusta. Jos kuitenkin saisin valita toisin, kävisin lukion ehkä kolmeen ja puoleen vuoteen tai neljään vuoteen.”

Kirjoituksisassi oli mielenkiintoinen vaihe, kun käynnissä oli U19-tyttöjen leiri Eerikkilässä, ja samaan aikaan olisi pitänyt olla tekemässä ylioppilaskoetta. Teille onneksi järjestettiin mahdollisuus molempiin. Kerro vähän, miltä se kaikki tuntui?

“Kahden ylioppilaskokeen tekeminen vieraassa koulussa (Forssan yhteislyseo) olikin aika jännittävä kokemus, sillä tilanne oli muutenkin stressaava sekä samaan aikaan käynnissä oli leiri ja EM-alkukarsinnat. Kokeiden tekeminen kuitenkin sujui hyvin, ja oli hienoa että pääsimme osallistumaan sekä leirille että kirjoituksiin.”

“En myöskään ollut urheilulukiossa, mutta en pidäkään sitä täysin välttämättömänä jalkapalloilijalle, sillä myös muissa kouluissa osataan olla ymmärtäväisiä esimerkiksi mahdollisten aamutreenien ja poissaolojen suhteen. Pakko on kuitenkin myötää, että urheilulukioista saatavat urheilukurssit olisivat helpottaneet urakkaani huomattavasti”, kertoo Saara urheilulukion ja ns. tavallisen lukion välisistä eroista.

Onnea Saara!

Laitahyökkääjä Jessika Lindström opiskeli myös Etelä-Tapiolan lukiossa ja suoritti siellä ylioppilastutkintonsa. Jessikan opinnot alkoivat myös syksyllä 2015 ja saivat loppunsa keväällä 2018 valkolakin myötä. Lukion hän suoritti siis kolmessa vuodessa.

Millaisia suunnitelmia sinulla on tulevaisuudessa opintojen suhteen?

“Seuraavana tähtäimessä on yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä. Pääsykokeet on tällä viikolla eli viimeiset rutistukset opiskeluun vielä tehtävänä ennen kesälomaa.”

Kolme vuotta on tiukka tahti käydä lukiota menestyksekkäästi, miten kuvailisit elämää lukion ja treenien välillä?

“Opiskelun ja jalkapallon yhdistäminen toi lisää haasteita arkeen, ja urakka ei missään nimessä ollut helppo. Koen kuitenkin, että jalkapallon pelaaminen on kaikkien ajallisten uhrausten arvoista.
Jos ajassa voisi mennä taaksepäin olisin halunnut ehkä keskittyä vielä paremmin opiskeluihin, mutta en kuitenkaan olisi halunnut viettää lukiossa kolmea vuotta kauempaa. Opiskeluiden ja jalkapallon yhdistäminen on opettanut jakamaan aikaa kaikkeen, eikä ainakaan ole tarvinnut pohtia mitä tekisi vapaapäivinä, sillä tekemistä aina löytyy.”

Onnea Jessika!

Laituri Elli Pikkujämsä ahkeroi myös lukion kolmessa vuodessa. Elli opiskeli entisessä kotikaupungissaan Turussa Kerttulin lukiossa, joka on urheilulukio.

Mitä jalkapallon ulkopuolisiin suunnitelmiisi kuuluu?

“Pidän välivuoden, sillä ensimäisellä haullani en kouluihin päässyt. Töitä pyrin tekemään tässä myös. Ensimmäiset viikot menee Hongan kesäleirejä vetäessä. Pyrin keskittymään jalkapalloon, joten se vie varmasti suurimman osan ajastani”.

Elli on pelannut Naisten Liigassa jo vuodesta 2015, opiskellut ylioppilastutkinnon, edustanut Suomea sekä jalkapallon että lumilautailun maajoukkueissa. Miten tämä kaikki toimi yhdessä?

“Meni kaikkinensa ihan ok:sti. Oli tosi kivaa kun oli kaksi urheilulajia, vaikkakin totta kai myös rankkaa välillä. Koulu (Kerttulin lukio) oli siihen hyvä valinta sillä siellä ymmärrettiin.”

Kaikken uurastuksen keskellä Elli kirjoitti sopimuksen FC Hongan kanssa ja muutti Turusta Espooseen.

“Olihan se tietysti joskus raskastakin yrittää toteuttaa tätä kaikkea ja vielä valmistua kolmessa vuodessa “, Elli myöntää.

Onnea Elli!

Hyökkääjämme Jutta Rantala aloitti opinnot niin ikään syksyllä 2015 Turussa Kerttulin lukiossa. Hän saavutti myös kolmessa vuodessa ylioppilastutkinnon.

“Seuraavaksi suunnitelmissa on välivuosi ja töihin varmaankin”, toteaa Jutta.

Millaiseksi koit Naisten Liiga- ja maajoukkueuran sekä opintojen yhdistämisen?

”Urheilulukiossa on aika helppoa yhdistää urheilu ja opiskelu, pakollisia kursseja sai pois valita ja opettajat oli ymmärtäväisiä moniin poissaoloihin.”

Elämässäsi ehti tapahtua paljon noiden kolmen vuoden aikana. Muun muassa muutto pois lapsuudenkodista toiseen kaupunkiin, ja paljon erilaisia leirejä maajoukkueen mukana. Millaisin miettein kuvailisit näitä aikoja?

”Muutto eri kaupunkiin lukion ja futiksen takia oli aika helppo valinta, koska vanhemmat just kannusti mua. Ja Turussa oli sitten tuttuja pelaajia alue- ja maajoukkueista ja valmentajia, niin sinne oli helppo mennä.”

”Lukiossa, kun tuli kaikkia leirejä, niin pyrin kysymään aina läksyjä etukäteen, mut se oli sitten eri asia sainko ne tehtyä, mut tiesin ainakin missä koulussa mennään ja yritin aina vähän tehdä tehtäviä jo ennen niitä leirejä.”

Onnea Jutta!

Maalivahti Pauliina Nuora valmistui Metropolian Ammattikorkeakoulusta, tutkintonaan Sairaanhoitaja AMK. Pauliina aloitti tammikuussa 2015 ja valmistui ajallaan 3,5 vuodessa.

Elämä valmistumisen jälkeen kiinnostaa. Mitä arkeesi kuuluu nyt jalkapallon lisäksi?

”Nyt teen sairaanhoitajan sijaisuutta Jorvin vatsakirurgisella vuodeosastolla. Myös seuraava työpaikka on jo tiedossa.”

Miten koit ammattimaisen urheilun ja vaativien opintojen yhdistämisen?

”Opintojen ja fudiksen yhdistäminen oli vaihtelevaa, riippuen oliko kyseessä teoria- vai harjoittelujakso.”

”Teoriajaksojen aikana ongelmaa ei ollut, sillä kuormitus koostui vain koulutehtävistä ja luennoista. Joskus tosin teki tiukkaa laajojen kirjallisten töiden työstämisen kanssa, kun illat menivät treenatessa. Mutta en kokenut sitä mitenkään ylitsepääsemättömän haastavaksi, täytyi vain aikatauluttaa elämä siten, että hommat rullasivat.”

”Työharjoittelun yhdstäminen fudikseen on hoitotyön opiskelijalla hieman haastavaa, sillä työtä tehdään pääosin kolmessa vuorossa ja viikonpäivästä riippumatta. Oli siis odotettavaa, etten välttämättä aina pystynyt osallistumaan joka tapahtumaan.”

”Kokonaisuutena ei opintojeni yhdistäminen fudikseen ollut mielestäni niin vaikeaa. Mutta ei se myöskään ruusuilla tanssimista ollut. Yksi avain toimivaan tasapainoon on ymmärrys niin valmennukselta, joukkuekavereilta kuin myös itseltäkin ettei aina pysty olemaan paikalla.”

”Itselle opintojen ja fudiksen yhdistäminen oli kompromissien tekemistä. Välillä jotain otettiin pois opiskelusta ja välillä fudiksesta. En kuitenkaan tekisi mitään toisin.”

Vielä loppuun haluaisimme tietää, mikä oli parasta näiden kolmen ja puolen aikana?

”Tähän löytyy helppo vastaus: stipendi opinnoista ja Suomen mestaruus fudiksesta!!”

Onnea Pauliina!

Paljon onnea vielä kaikille valmistuneille ja heidän perheilleen!

Back to top