Etsi tältä sivustolta

Yläloppusarja 2017: PK-35 Vantaa – FC Honka

Julkaistu

Otteluraportti

FC Honka on Naisten Liigan mestari kaudella 2017. Joukkue palasi mestaruuskantaan yhdeksän vuoden tauon jälkeen kukistettuaan päätöskierroksella PK-35 Vantaan vieraskentällä. Päätöskierroksen jännitysnäytelmä ratkesi Anna Auvisen puskemalla maalilla, joka syntyi ottelun varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla.

Naisten Liigan ylempi loppusarja 7.10. Myyrmäki Stadion

PK-35 Vantaa – FC Honka 0-1 (0-0)

90. Anna Auvinen (Emilia Iskanius)

Yleisöä: 958

Kaisa Ranki ja Hongan puolustus piti Naisten Liigan maalipörssin voittaneen Kaisa Collinin pimennossa.

Kaisa Ranki ja Hongan puolustus piti Naisten Liigan maalipörssin voittaneen Kaisa Collinin pimennossa.

Lähes tuhatpäinen yleisö oli saapunut katsomaan Naisten Liigan “finaaliksi” muodostunutta ylemmän loppusarjan päätöskierroksen ottelua. Lähtökohdat otteluun olivat selkeät. Honka tarvitsi mestaruuteen voiton, kun puolestaan vantaalaisille tasapelikin olisi riittänyt mestaruuden uusimiseen.

Honka lähti otteluun ennakkoluulottomasti. Heti alkuminuuteilla vierailijoilla oli pari maalipaikkaa, kun ensin Linda Nymanin kulmapotku putosi vantaalaisten maalin ylärimaan, ja hetkeä myöhemmin Henni Malinen purjehti PK:n puolustuksen läpi vetopaikkaan. Pauliina Tähtinen torjui etunurkkaan suuntautuneen vedon kulmapotkuksi.

Alun jälkeen peli tasaantui ja maalipaikkoja nähtiin muutamia molemmissa päissä kenttää. Hongasta lähimmäksi tärkeää osumaa pääsivät Marianna Tolvanen sekä Milla Punsar. Vantaalaisten parhaimmat tilanteet siunaantuivat Ashley Rifnerille ja Kaisa Collinille. Honka onnistui varsinkin jakson loppupuolella luomaan painetta kotijoukkueen maalille, mutta tauolle mentiin vantaalaisille suotuisassa maalittomassa tasatilanteessa.

Myyrmäkeen oli tiensä löytänyt ilahduttava määrä Hongan kannattajia, joilla riitti iloittavaa ottelun jälkeen. (Kuva: Teemu Hiekka)

Myyrmäkeen oli tiensä löytänyt ilahduttava määrä Hongan kannattajia, joilla riitti iloittavaa ottelun jälkeen.

Toiselle jaksolle PK tiivisti puolustustaan entisestään, ja espoolaisten maalipaikat olivat avausjaksoa harvemmassa. Toisaalta myös kotijoukkueen maalipaikat olivat kortilla. PK paras tilanne tuli jo minuutti avausjakson aloituksesta. Paula Myllyoja Hongan maalilla joutui venymään huipputorjuntaan, kun Mimmi Nurmela pääsi nokikkain Honka-vahdin kanssa. Myllyoja nappasi etunurkkaan suuntautuneen vedon nopealla vasemman käden torjunnallaan.

Hongan vaarallisimmasta tilanteesta vastasi Nyman, jonka yläriman alle suuntautuneen vedon Tähtinen onnistui venyttämään kulmaksi.

Espoolaisten valmennus vaihtoi jakson lopussa tuoreita jalkoja hyökkäykseen ja Marianna Tolvanen sekä Henni Malinen saivat tehdä tilaa Vera Saastamoiselle ja Sini Vehviläiselle. Hetkeä myöhemmin sivuun siirtyi Saara Lappalainen ja hänen paikkansa keskikentällä otti Emilia Iskanius.

Minuutit pelikellossa alkoivat jo Hongan kannalta loppua, joten päävalmentaja Luciano Posillipo komensi kapteeni Anna Auvisen topparin tontilta hyökkäykseen. Naisten liigan historissa toisiksi eniten maaleja iskenyt Auvinen otti samalla sankarin viitan harteilleen ja kantoi joukkueen lopulta mestaruuteen.

Anna Auvinen ehtii puskemaan mestaruusosuman ennen törmäystään Pauliina Tähtiseen.

Anna Auvinen ehtii puskemaan mestaruusosuman ennen törmäystään Pauliina Tähtiseen…

Pelikellon näyttäessa jo reilua 89 minuuttia katkaisi Anna Vlasoff päällään PK:n laita-avauksen. Emilia Iskanius nosti pallon ensimmäisellä kosketuksellaan PK:n puolustuslinjan taakse, jonne Auvinen paineli toppareiden välistä. Tähtinen lähti maaliltaa vastaan katkomaan pystypalloa mutta Auvinen työnsi päänsä kolhuja uhmaten palloon ennen PK-vahtia. Pallo lipui Hongan kannalta tuskallisen hitaasti, mutta lopulta riittävällä voimalla, maaliviivan yli.

Auvinen jäi tilanteen jälkeen kentän pintaan kolhittuaan poskipäänsä törmäyksessä Tähtisen kanssa. Anna talutettiin kentän laidalle, mutta palasi vielä lisäajalle turvaamaan elintärkeää johto-osumaansa.

... Ja talutetaan maalin jälkeen kentän laidalle.

… Ja talutetaan maalin jälkeen kentän laidalle.

Vantaalaiset yrittivät vimmaisesti tasoitusta lisäaikaminuuttien aikana. Hongan puolustus onnistui kuitenkin pitämään kotijoukkueen yritykset kurissa ja lopulta päätuomari Ifeona Kulmalan viheltämä päätösivihellys käynnisti espoolaisjuhlat.

Hongan joukkueesta mestaruus on suurimmalle osalle pelaajista ensimmäinen. Paula Myllyojalla mestaruuksia on PK-35 Vantaa vuosiltaan, samoin Anna Vlasoffilla. Marianna Tolvanen ja Sini Vehviläinen ovat puolestaan joukkueessa ainoat jotka olivat voittamassa Hongan edellistä mestaruutta kaudella 2008.

Mestaruus on ensimmäinen myös Hongan valmennuskolmikolle Posillipo – Sofia LipponenEemeli Ihalainen. Myös Hongan pitkäaikaiselle joukkueenjohtajalle, Kari Paleniukselle, mestaruus on ensimmäinen.

Honka on Luciano Posillipon johdolla saavuttanut aiemilla kausilla sijat viisi ja kolme. Joukkue on ollut vahvassa vireessa kesäkuusta 2016 lähtien. Päättyneen 16 kuukauden jakson sisällä tappioita on liigassa tullut 3 kappaletta. Kotona joukkue on hävinnyt tuona ajanjaksona kerran. Vahva noususuhdanne sai nyt jatkoa mestaruuden ja Mestareiden Liigan karsintapaikan myötä.

Päävalmentajan ja kapteenin kiitollinen syleily.

Päävalmentajan ja kapteenin kiitollinen syleily.

Suomen Mestarit 2017

Pelaajat: Anna Auvinen, Emilia Iskanius, Katja Hakala, Krista Hakala, Ella-Rosa Huusko, Emma Koivisto, Suvi Kärkkäinen, Janni Laakso, Saara Lappalainen, Nea-Stina Liljedahl, Henni Malinen, Anni Miettunen, Paula Myllyoja, Pauliina Nuora, Aino Nurmi, Linda Nyman, Iida Ranin, Kaisa Ranki, Vera Saastamoinen, Henna Tenkanen, Marianna Tolvanen, Patricia Träsk, Anna Vlasoff, Maija Välimaa,
Taustat: Eemeli Ihalainen, Piia Karonen, Sofia Lipponen, Kari Palenius, Luciano Posillipo

 

Kommentit

Täydet minuutit Hongan hyökkäyksessa urakoinut Milla Punsar:

“Meillä on aivan uskomattoman hieno joukkue ja olen luottanut tekemiseemme koko kauden. Parempaa ja honkamaisempaa lopetusta ei tälle kaudelle ole kuin mestaruus Anna Auvisen tekemällä loppuminuuttien uhrautuvalla puskulla. Ei tätä fiilistä voi sanoin kuvata.”

Linkkejä

Koko ottelu (ComSport Production Oy / Vimeo)
Päävalmentajan kommentit ottelun päätteeksi (Palloliitto)
Maalivahti Paula Myllyojan mietteet mestaruudesta (Palloliitto)
Dramaattinen ratkaisu – FC Honka naisten jalkapallomestari! (Yle)
Musta silmä ja puolet naamasta turvoksissa – naisten SM-kultasankari löi kaiken peliin mestaruusmaalissa (Yle)
Anna Auvinen pukkasi FC Hongan kukkupallosta mestaruuteen – “Älytön, epätodellinen fiilis” (HS)
Kuva: Naisten liigan mestaruus ratkesi kapteenin uhrautumiseen – kova törmäys jätti hurjat jäljet kasvoihin (IS)
Urheiluruutu lauantai 7.10. (1:20 eteenpäin) (Yle)

 

Kuvat

Petri Lunkin Ottelugalleria:
PK-35 Vantaa - FC Honka 0-1, Naisten Liiga

 

Kokoonpanot

PK-35 Vantaa:
Pauliina Tähtinen; Tiia Peltonen, Mimmi Nurmela (81. Ida Raustola), Kaisa Collin, Sanna Saarinen var.62, Elina Salmi (75. Vilma Väisänen), Hanne Ojanperä, Selina Mustajoki, Tia-Maria Jaakonsaari, Ashley Riefner, Roosa Bröijer
vaihdossa: Mette Barck, Ella Hopponen, Alina Kosunen, Roosa Toivanen, Emma Immonen

FC Honka:
Paula Myllyoja; Anna Vlasoff, Anna Auvinen, Janni Laakso, Kaisa Ranki; Linda Nyman, Saara Lappalainen (83. Emilia Iskanius); Henni Malinen (80. Sini Vehviläinen), Milla Punsar, Marianna Tolvanen (79. Vera Saastamoinen); Ella-Rosa Huusko7
vaihdossa: Pauliina Nuora, Anni Miettunen, Henna Tenkanen, Suvi Kärkkäinen

Back to top