Etsi tältä sivustolta

Suomen Cup 2015: Finaali

Julkaistu
17772277274_75d4feae65_o

Hongan Anna Auvinen tasoittaa 1-1 ohi Minna Meriluodon, Heidi Lindströmin ja Jenna Frontin.

Hallitseva Suomen Cupin mestari FC Honka jatkaa valtakauttaan, kun se voitti pytyn toisen kerran peräkkäin. Hyvissä olosuhteissa pelatussa finaalissa kukistui HJK 4-3.

Ottelu tarjosi todella vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Valmentajien mielestä varsinkin alussa hyökättiin ehkä liiankin avoimesti, mutta katsomossa sitä vastoin viihdyttiin. Ensimmäinen jakso oli lievästi Hongan hallussa, mutta HJK siirtyi kahdesti johtoon nopeilla vastaiskuilla Essi Sainion ja Kaisa Collinin maaleilla. Honka runnoi ottelun tasoihin kummallakin kerralla maalareinaan Anna Auvinen ja viimeisellä minuutilla osunut Riikka Hannula. Toinen jakso oli sitten selvemmin Hongan hallintaa ja se karkasikin Anna Auvisen ja Henni Malisen maaleilla kahden maalin karkumatkalle. Sanna Mäen lisäajalla tekemä kavennus tuli takaa-ajon kannalta liian myöhään, sillä keskialoituksen jälkeen pelattiin enää vajaa minuutti.

2.6.2015 klo 18.05 Sonera Stadium, tekonurmi

HJK – FC Honka 3-4 (2-2)

20. 1 – 0 Essi Sainio (Ella Alakomi)

26. 1 – 1 Anna Auvinen (Henni Malinen)

29. 2 – 1 Kaisa Collin (Laura Hyvönen)

45. 2 – 2 Riikka Hannula (Nea-Stina Liljedahl)

68. 2 – 3 Anna Auvinen (Riikka Hannula)

75. 2 – 4 Henni Malinen (Sini Vehviläinen)

90+4. 3 – 4 Sanna Mäki (Vera Saastamoinen)

kulmat: HJK 4, FC Honka 7

Yleisöä 1822

17774287733_42e572c941_o

HJK:n Minna Meriluoto oli täystyöllistetty. Muut kuvassa hieman ennen 2-2 tasoitusta Hongan Henni Malinen, Riikka Auvinen ja Anna Auvinen sekä HJK:n Veera Viitikko, Laura Hyvönen ja Mari Perasto.

FC Honka rakensi ensimmäisen maalipaikan 6. minuutilla. Tia Hälinen katkaisi syötön keskiviivalla ja syötti vasempaan laitaan Henni Maliselle. Hän tavoitti alueen tuntumasta Anna Auvisen, joka kuoletti pallon laukaisupaikkaan, mutta veto meni niukasti ohi vasemmalta.

HJK:n ensimmäinen maalipaikka aukeni 10 minuuttia myöhemmin. Hongan purku tuli suoraan keskelle Laura Hyvöselle ja hän nosti välittömästi alueelle etuvasemmalle linjan taakse Anita Abulle. Hän pääsi nokikkain Vera Variksen kanssa, mutta sijoitus takanurkkaan meni myös ohi tolpan.

HJK:n seuraava tilanne syntyi seuraavalla minuutilla. Hongan hyökkäyksen jälkeen iski HJK nopeasti oikeaa laitaa syöttöketjulla Essi Sainio-Kaisa Collin-Laura Hyvönen. Viimeksi mainitun keskitys tavoitti maalille ehtineen Kaisa Collinin, mutta tuikkaus lipui taas etutolpan väärältä puolen ohi.

19. minuutilla oli Hongan vuoro ilotulittaa. Emma Koivisto syötti oikeasta laidasta alueelle Riikka Hannulalle, jonka vedon Minna Meriluoto torjui Anna Auvisen ulottuville. Hänenkin laukauksensa klubivahti torjui, mutta pallo palautui tällä kertaa Riikka Hannulalle. Kolmannen kudin eteen ehti puolustus, josta pallo kimposi kulmaksi.

Kulman jälkitilanteesta Minna Meriluoto torjui ja pallo purettiin keskialueelle Kaisa Collinille. Hän pyörähti irti vastustajasta ja jatkoi pystyyn Ella Alakomille. Oikeasta laidasta lähtenyt keskitys putosi alueelle vapaaseen tilaan puolustuksen selustaan, jonne noussut Essi Sainio ohitti varmasti vastaan tulevan Vera Variksen ja  siirsi HJK:n johtoon.

18207225330_b377dcc0f8_o

Anna Auvinen vie Hongan johtoon Mari Peraston ja Minna Meriluodon välistä.

Kolme minuuttia myöhemmin oli Hongan tasoitus lähellä. Vapaapotkun jälkeen pallo ajautui keskelle Nea-Stina Liljedahlille, joka siirsi viereen oikealle Jenny Danielssonille. Hän jatkoi pystyyn alueelle Anna Auviselle, jonka ohjauksen sai Minna Meriluoto kaapattua haltuunsa.

Pari minuuttia myöhemmin syntyi sitten tulosta. Linda Nyman katkoi HJK:n avauksen keskikentällä ja siirsi viereen Kiia Laineelle. Hänen ristipallonsa tavoitti Henni Malisen vasemmasta laidasta. Henni nousi päätyrajalle ja keskitti vitosen viivan taakse Anna Auviselle, joka nosti pallon Minna Meriluodon näppejä hipoen maaliin.

Honka ei kerinnyt kauaa mutustella tasatilannetta, kun taas helähti omissa. Hongan purkupallo napsahti suoraan keskikentälle Sanna Mäen jalkoihin. Hän siirsi välittömästi oikeaan laitaan Laura Hyvöselle, jonka keskitys putosi millimetrin tarkasti alueen takarajalle toppareiden väliin. Sieltä Kaisa Collin latasi suoraan ilmasta pelivälineen yläputken kautta verkkoon ja HJK siirtyi uudelleen johtoon.

HJK oli siirtyä lopulliselle karkumatkalle 35. minuutilla. Essi Sainio antoi sivuvapaapotkun vasemmalta ja pallo oli leijua suoraan takaylänurkkaan, mutta Vera Varis ylettyi juuri ja juuri nostamaan pallon yli maalin.

Jakson loppua kohti FC Honka lisäsi painetta klubipäädyssä. Ensin Henni Malinen nousi vasemmalta ylös ja tavoitti alueelta Riikka Hannulan. Hän pudotti taakse Anna Auviselle, jonka laukauksen Minna Meriluoto poimi alanurkasta.

17772255084_5f346eddc2_o

Pokaali on taas meidän. Anna Auvinen saa pystin Andrée Jeglertziltä.

Seuraavaksi Tia Hälinen avasi keskiympyrästä vasemmalle Henni Maliselle, joka eteni Anna Auvisen seinäsyötön turvin päätyrajalle. Syöttö sisään tavoitti Jenny Danielssonin, jonka pienestä kulmasta lähteneen laukauksen Minna Meriluoto pystyi torjumaan kulmapotkuksi. Tämän kulman jälkitilanteesta pallo pomppasi HJK:n puolustajan käteen, mutta espoolaisten protestoinnista huolimatta palloa ei viety pilkulle.

Jakson viimeisellä peliminuutilla Honka sai seuraavan kulmapotkun, jonka Linda Nyman antoi lyhyenä Jenny Danielssonille. Hänen keskityksensä tavoitti pelaajaryhmän takaa Nea-Stina Liljedahlin, jonka puskun Minna Meriluoto torjui Riikka Hannulan jalkoihin. Hänen siirtonsa klubivahti ehti torjumaan toistamiseen, mutta tälläkin kertaa irtopallo jäi Riikka Hannulan ulottuville. Kolmas kerta toden sanoi, kun Riikka Hannula latasi tasoituksen voimalla sisään. Tämä viime minuuttien maali antoi hongattarille hyvän sykkeen lähteä tauolle ja kohti toista puoliaikaa.

Toisella jaksolla FC Honka sitten rauhoitti pelin ja otti hallinnan melko suvereenisti itselleen. Ensimmäinen tilanne rakennettiin vasemmalta. Henni Malinen antoi päädyn läheltä sivurajan Jenny Danielssonille, joka palautti pallon heittäjälle. Hän nousi päätyä pitkin alueen rajalle. HJK:n Heidi Lindström sai jalkansa matalan keskityksen väliin ja klubin onneksi pallo kimposi maalin katolle

56. minuutilla oli HJK:n Kaisa Collin karata läpi, mutta Emma Koivisto juoksi hänet kiinni ja ehti blokkaamaan laukauksen kulmaksi.

68. minuutilla siirtyi Honka ensimmäisen kerran johtoon. Tia Hälinen heitti sivurajan vasemmalta Jenny Danielssonille, joka keskitti maalille. Pallo kimposi Riikka Hannulan kyljestä viereen ja Anna Auvinen oli kärppänä paikalla ja ehti tuikata pallon verkkoon HJK:n puolustajan ja maalivahdin välistä

72. minuutilla HJK sai vapaapotkun keskeltä aivan alueen takaa. Essi Sainion laukaus kimposi muurista, muutti suuntaa ja oli mennä oikeaan nurkkaan. Vera Varis venytti hienosti pallon kulmaksi, jota tosin ei annettu, kun tilanne tuomittiin paitsioksi.

Pari minuuttia myöhemmin oli HJK:n vuoro antaa harhasyöttö omalla alueella keskellä päivystäneelle Jenny Danielssonille. Hän siirsi etuoikealle Sini Vehviläiselle, joka ohitti puolustajan ja tulitti voimalla kohti takanurkkaa. Minna Meriluoto pystyi torjumaan, mutta tälläkin kertaa haaskalla oli ensimmäisenä honkalainen, kun Henni Malinen otti pallon haltuun ja laukoi voittomaalin verkkoon.

18368500376_d2ab2fbd2e_o

Kylmää kyytiä Ylen haastattelussa Emma Koivistolle ja Anna Auviselle.

Varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla rakennettiin Hongan viimeinen maalipaikka. Emma Koivisto katkoi syötön oikealla laidalla keskiviivan tuntumassa ja laittoi pystyyn Sini Vehviläiselle. Hän jatkoi eteenpäin Riikka Hannulalle, joka tavoitti takaviistosyötöllä alueelta Jenny Danielssonin. Minna Meriluoto sai vielä näppinsä napakan takanurkkalaukauksen väliin ja pallo vietiin kulmalipulle.

HJK kaunisteli numeroita viimeisellä lisäaikaminuutilla. Ella Alakomi heitti oikealta Veera Viitikolle, joka tavoitti alueen rajalta Vera Saastamoisen. Hän pelasi jalkansa vapaaksi ja viuhuvan vedon sai Vera Varis vaivoin torjuttua sivulle. Honkalaisten vahingoksi siellä oli Sanna Mäki, joka siirsi sisään ja antoi helsinkiläisille vielä hitusen toivoa jatkoajasta. Mutta tämän ottelun sekunnit kuluivat nopeasti loppuun ilman suurta draamaa ja FC Honka pääsi historiansa aikana juhlimaan kolmatta Suoman Cupin voittoa.

Ottelu päättyi siis FC Hongan juhliin, mutta näitä pippaloita ei voi pitkälle venyttää, sillä tuleva ohjelma on todella tiukka. Ensi lauantaina vieraillaan PK-35 Vantaan luona ja vantaalaiset saapuvat vastavierailulle jo tulevana keskiviikkona. Seuraavana sunnuntaina onkin sitten pitkä matka Kemiin, kun taistellaan pisteistä Merilappi Unitedin kanssa.

Ottelun parhaan pelaajan palkinto: Emma Koivisto, FC Honka

Kokoonpanot:

HJK:

Minna Meriluoto; Mari Perasto, Heidi Lindström, Jenna Front, Ella Alakomi; Anita Abu (75. Vera Saastamoinen), Sanna Mäki, Veera Viitikko, Essi Sainio; Laura Hyvönen (69. Jonna Front), Kaisa Collin

vaihdossa: Minna Huhtamo, Ella Rinta-Filppula, Tiina Jukarainen, Tessa Auvinen, Mira Lönnrot

FC Honka:

Vera Varis; Tia Hälinen, Nea-Stina Liljedahl, Emma Koivisto, Anna Vlasoff (73. Sini Vehviläinen); Linda Nyman, Kiia Laine (90+3. Sara Kattainen); Riikka Hannula, Jenny Danielsson, Henni Malinen (85. Milla Punsar); Anna Auvinen

vaihdossa: Sonja Rajatalo, Linda Nieminen, Janni Laakso, Pirta Hiukka

Erotuomari Lina Lehtovaara, avustavat erotuomarit Nina Hammarberg ja Tiina Hyttinen, 4.et Ifeoma Kulmala, tarkkailija Hannu Kylmäniemi.

Respect Suomen Cupin voittajat 2015

Vera Varis, Linda Nieminen, Janni Laakso, Henni Malinen, Jenny Danielsson, Emilia Iskanius, Riikka Hannula, Annica Karlsson, Andrea Englund, Nea-Stina Liljedahl, Sani Isokivijärvi, Anna Vlasoff, Linda Nyman, Emma Koivisto, Sara Kattainen, Anna Auvinen, Suvi Kärkkäinen, Pirta Hiukka, Sini Vehviläinen, Ina Suutari, Sonja Rajatalo, Kiia Laine, Milla Punsar, Tia Hälinen, Anna Nurmi, Essi Rauhamaa ja Krista Hakala.

Otsikkokuvan kuvateksti: FC Honka, Respect Suomen Cupin voittaja 2015.

Artikkelin kuvat: Petri Lunki

Lisää Petri Lunkin ottamia kuvia ottelusta:

[phot_gallery type=’flickr’ user_id=’50154381@N02′ photoset_id=’72157651579277654′ per_page=’10’ sort=’date-posted-desc’]

Back to top