Etsi tältä sivustolta

Suomen Cup Finaali 2014: Ilves – FC Honka

Julkaistu
14389946431_cb55f581e9_b

Anna Auvinen puskee Ilves-puolustuksen keskeltä Hongan johtoon toisen jakson alussa

FC Honka otti historiansa toisen Suomen Cupin mestaruuden voittamalla Ilveksen jatkoajan jälkeen. FC Honka näytti vievän pytyn Anna Auvisen maalilla jo varsinaisen peliajan jälkeen, mutta niin vain sisukkaasti taistelleet tamperelaiset vääntäytyivät tasoihin Riikka Winterin tekemällä maalilla lisäajan viimeisillä sekunneilla. Jatkoajalla piti Honka Ilveksen aisoissa ja lopulta Tia Hälinen pamautti voittoon tarvittavan osuman.

10.6.2014 klo 18.00 Sonera Stadium, tekonurmi

Ilves – FC Honka 1-2 (1-1,0-0) ja

54. 0 – 1 Anna Auvinen (Linda Nyman)

90+4. 1 – 1 Riikka Winter (Maria Alanko)

112. 1 – 2 Tia Hälinen (Nea-Stina Liljedahl)

kulmat: Ilves 1, FC Honka 7

Yleisöä 1439

14413463243_368df5c01a_b

Varsinaisen peliajan viimeisillä sekunneilla pallo päätyy maalin edustalla Riikka Winterille joka tasoittaa

Ottelu oli hyvin samantapainen kuin Hongan välierä Malmin Palloseuran kanssa. Honka piti pääosin pallonhallinnan itsellään, mutta vastustaja rimpuili sisukkaasti mukana ja iski muutamista paikoistaan vastaan. Ilveksellä pysyi kenttäkoostumus hyvin kasassa loppuun asti, mutta jostain syystä tasoituksen tuoma hyvä vire ei siirtynyt enää jatkoajalle mukaan. Silti joukkue näytti, että se on varteenotettava kandidaatti, kun syksyllä taistellaan seuraavasta liigapaikasta.

Joukkueet olivat toisilleen vieraat, joten aivan alussa pelailtiin puolin ja toisin varovaista peliä ikään kuin asetelmia tunnustellen. Ensimmäinen paikantynkä aukeni espoolaisille 11. minuutilla. Linda Nyman antoi sivuvapaapotkun oikealta aivan maalin edustalle. Kreeta Yli-Säntti koppasi pelivälineen, mutta liukas pallo putosi ja Jenny Danielsson oli ehtiä siihen jääden kuitenkin niukasti toiseksi ilvesvahdille.

Vartin pelin jälkeen vapautti Jenny Danielsson Tia Hälisen vasemmalta vauhtiin. Hän eteni alueen kulmalle, harhautti puolustajan ja laukoi takaylänurkkaa hipoen ohi.

Ilveksen ensimmäinen tilanne syntyi 21. minuutilla. Johanna Salmijärvi antoi keskikentältä vapaapotkun maata pitkin etuoikealle vapaaseen tilaan Emmi Ristimäelle, jonka laukaus alueen tuntumasta kiersi oikealta ohi maalin.

32. minuutilla riisti Hongan Riikka Hannula oikealla laidalla pallon tupsukorvien puolustukselta nousten päätyyn. Keskitys leijaili takakulmalle yli Yli-Säntin ja putosi suoraan Anna Vlasoffin jaloille. Hän ei ehtinyt reagoida palloon ja niinpä se kimposi säärestä ohi maalin.

14392238224_c88ce95ce2_b

Maalin edestä syntyy myös voittomaali. Asialla Tia Hälinen

Heti perään katkaisi Nea-Stina Liljedahl Ilveksen vastahyökkäyksen lähettäen pitkällä syötöllä oikeaan laitaan Riikka Hannulan uudelleen nousuun. Hän ajoi päätyyn ja syötti takaviistoon Samantha Monahanille, jonka laukaus nousi hieman yli maalin.

40. minuutilla katkaisi Tia Hälinen vastustajan etenemisen omalla alueella ja koska koko vasen laita oli avoinna, lähti hän voimakkaaseen nousuun päästen pitkän kuljetuksen jälkeen alueen rajalle. Täällä tuli vastaan ensimmäinen vastustaja, joka olikin sitten riittävän hyvä pystyen blokkaamaan Hälisen laukauksen ulos alueelta.

Honka tuli vielä kerran aivan ensi jakson lopulla. Hienon syöttökuvion avasi Riikka Hannula antaen oikeaan laitaan Samantha Monahanille. Sam nousi ylöspäin ja keskitti alueen toiselle puolelle, jossa Anna Vlasoff taisteli pallon viereen Jenny Danielssonille. Hän pudotti taakse keskelle, josta Kiia Laine tykitti vastapalloon hieman yli maalin.

Toisen jakson ensimmäinen tilanne aukeni Ilvekselle. Eini Vesaniemi syötti vasemmalla pystyyn Veera Kaupille, joka nousi päätyyn ja laittoi matalan keskityksen maalille. Pallo meni juuri Vera Variksen ja Heidi Kollasen välistä kummankaan ylettymättä siihen ja lisäksi ohi takatolpan seurauksena ainoastaan maalipotku.

54. minuutilla muutettiin ensimmäisen kerran tulostaulun lukemia. Hongan Linda Nyman antoi kulmapotkun vasemmalta maalin eteen, jossa honkakapteeni Anna Auvinen nousi päineen korkeimmalle. Hän puski alas Reetta Yli-Säntin jalkojen viereen ja pallo pomppasi tyhjään takakulmaan vieden espoolaiset ansaittuun johtoon.

14206648239_d70d0d5067_b

Voittomaalin tekijä kasan alimmaisena

Seuraava espoolaisten kulma nähtiin muutama minuutti myöhemmin eri variaationa. Maalinedus oli täysin miehitetty ja niinpä Linda Nyman antoi kulman ulos alueelta Nea-Stina Liljedahlille. Kaukolaukaus lipui tälläkin kertaa yli maalin.

Seuraavaksi vedettiin vartin verran henkeä. Loppua kohden Honka alkoi passivoitua ja turvautui turhan usein pelkkiin roiskaisuihin purkupalloissa. Niinpä Ilves huomasi tilaisuutensa tulleen ja haki maltillisesti syötellen reikiä espoolaisten alakerrasta. 72. minuutilla laittoi Elina Myllymäki hyvän syöttökuvion päätteeksi vasemmalta Eini Vesaniemen puolittain läpi. Laukauksen kanssa tuli kuitenkin kiire ja se meni selvästi ohi maalin.

84. minuutilla Ilveksen Elina Myllymäki siirsi laitaan Maiju Ruotsalaiselle, jonka keskitys kimmahti espoolaisista takaisin ylös keskeltä nousseelle Myllymäelle. Hänen roikutuksensa alueen takaa oli jo putoamassa putken alle, mutta Vera Varis ylettyi nostamaan pallon kulmaksi, jonka jälkitilanteesta tasoitus oli jo todella lähellä.

Loistavan ottelun pelannut nuori Maaria Roth antoi kulman vasemmalta maalin eteen. Vera Varis sai näppinsä sen verran väliin, että pallo jatkoi toiselle puolelle, mutta valitettavasti suoraan Maiju Ruotsalaisen jalkoihin. Hän palautti pallon maalinedushässäkkään, jossa Nea-Stina Liljedahl pelasti maaliviivan tuntumasta ja Anna Auvinen lopulta purki pelivälineen kauas alueelta.

87. minuutilla pääsi Honka pitkästä aikaa hätyyttämään tamperelaispuolustusta. Anna Auvisen pitkä syöttö tavoitti Roosa Ariyon, joka yksi vastaan yksi tilanteessa sai pelattua jalkansa vapaaksi. Alueen tuntumasta lähteneen laukauksen kanssa ei Kreeta Yli-Säntillä kuitenkaan ollut vaikeuksia.

Ilveksen pelastus tuli sitten viimeisellä mahdollisella hetkellä. Lisäaikaa oli annettu vähintään kolme minuuttia ja kun sitä oli pelattu tasan kolme minuuttia, lähti Maria Alangon vapaapotku keskiviivan tuntumasta alueelle. Siellä pallo kimposi honkapuolustajan jalasta suoraan vapaana olleelle Riikka Winterille, joka siirsi kylmän viileästi tyhjiin. Espoolaisten ilmeet hölmistyivät kuin taikaiskusta, kun juhlat eivät vielä alkaneetkaan. Heti perään alkaneella jatkoaikaa edeltäneellä tauolla oli valmentaja Timo Louniolla varmaan täysi työ saada joukkueensa pelaamaan taas omalla tasollaan.

14393293165_67978f268f_b

Helpottava loppuvihellys on soinut

Lisäajalla tuntui kuitenkin ennakkoaavistusten vastaisesti siltä, että tamperelaisten eväät on hyökkäyksen suhteen syöty, sillä Honka piti heidät melko hyvin poissa pahanteosta. Ilves kyllä piti välillä palloa paljonkin, mutta kaukana vaarallisilta alueilta. Kahden väsyneen joukkueen taistossa iski Honka muutaman kerran ja se riitti tällä kertaa.

Ensimmäisen vartin ainoa tilanne nähtiin aivan sen lopussa. Hongan Linda Nyman syötti oikeassa laidassa eteen Jenny Danielssonille, joka nousi päätyyn. Melkein viivalta pienestä kulmasta etunurkkaan lähtenyt veto lipsahti Kreetta Yli-Säntin hyppysistä maahan ja kärkkäänä tilanteessa ollut Riikka Hannula latasi pallon espoolaisittain valitettavasti yli maalin.

Ilveksen ensimmäinen jatkoaikatilanne aukeni 108. minuutilla Veera Kaupille, joka nousi vasemmalle laukaisuetäisyydelle, mutta kuti painui ohi etutolpan.

112. minuutilla tavallaan toistui edellinen maaliin johtanut tilanne käänteisesti. Hongan Nea-Stina Liljedahl antoi vapaapotkun oikealta keskiviivan tuntumasta. Alueella oli ilvespuolustus ryhmittäytynyt kahteen linjaan. Niin vain pallo leijaili ensimmäisen linjan yli ja pomppasi linjojen välistä vielä toisen linjan yli. Tia Hälinen ryntäsi vasemmalta palloon, otti sen rinnalla haltuun ja ohjasi jalalla sisään siirtäen Hongan taas johtoon.

Pari minuuttia myöhemmin oli Hongalla mahdollisuus niitata ottelu lopullisesti. Julia Säppi ja Riikka Hannula pääsivät kahdestaan yhti puolustajaa vastaan. Säppi imi keltapaidan itseensä ja vapautti Hannulan alueelle. Reetta Yli-Säntti tuli oikeaoppisesti vastaan eikä Hannula onnistunut ohittamaan häntä.

Minuutti ennen loppua nähtiin Ilveksen viimeinen pyristely. Veera Kauppi taisteli vasemmalla honkapuolustuksen kanssa ja oli jo kiertää sen päädyn kautta, mutta pallo käväisi viivan väärällä puolella ja tuomio oli tylysti maalipotku.

14206844487_17f7f933e5_b

Kapteenisto nostaa pokaalin

Näin otti FC Honka toisen Suomen Cupin kannun yhden kakkossijan lisäksi jättäen Ilveksen viidettä kertaa hopeasijalle tässä kilpailussa. Hongan edellisestä cupin voittajajoukkueesta vuodelta 2009 oli tällä kertaa mukana ainoastaan Sini Vehviläinen. Löytyy tämän vuoden nipusta silti todellinen cupveteraani. Vaikka tämä pysti oli valmentaja Timo Louniolle ensimmäinen Hongan väreissä, on hän cupvoittaja neljältä eri vuosikymmeneltä 80-luvulta lähtien ja kultaisten mitalien määrä on jo muutaman alle 10.

Ilveksen valmentaja Rami Rosenberg oli saanut ladattua joukkueensa hienoon iskuun ja he kaatuivat saappaat jalassa. Niin kuin hän itse totesi, vaivasi heitä eniten kovien otteluiden puute. Tätä ennen ainoastaan välierä PK-35 Vantaata vastaan on ollut todellista taistelua. Muita otteluista taitaa kolmen maalin voitto I-JBK:sta olla niukin. Ilveksessä on hyvä sekoitus nuorta innokkuutta ja kokenutta rauhallisuutta. Nuorista pelaajista kaikki tietävät Heidi Kollasen, mutta laitapuolustaja Maaria Roth teki positiivisen vaikutuksen. Lopussa kentälle vaihdettu Maiju Ruotsalainen taas oli oma itsensä. Tältä pallonsuojaajamestarilta eivät mustapaidat saaneet pelivälinettä pois eikä se myöskään lipsunut vastustajille. Maalissa viimeisenä lukkona on ulottuva ja oikea-aikainen Kreetta Yli-Säntti, jonka varaan on hyvä rakentaa alakerta syksyn nousutaistelua ajatellen. Eipä taida Ykkösen Pohjoisen joukkueista olla Ilveksen haastajiksi. Se miten tässä Etelän joukkueet MPS etunenässä onnistuvat, jää loppusarjan ratkaistavaksi.

FC Hongan Jenny Danielsson palkittiin ottelun parhaana, mutta kokonaisuutena pelasivat espoolaiset toisen jakson loppua lukuun ottamatta tasapainoisen ottelun. Jos joku pitää lisäksi nostaa esiin, on hän ikiliikkuja ja loppuun asti taistelija Emma Koivisto, jota hyvin säestivät paljon töitä tehneet Tia Hälinen ja Riikka Hannula.

Näin pääsee FC Honkakin maaottelutauolle. Liigapelit jatkuvat 24.6. Ahvenanmaalla ja seuraava kotiottelu on lauantaina 28.6., jolloin vastaan asettuu PK-35 Vantaa.

Naisten Liigan kuukauden pelaajan pelaajaksi valitun Riikka Hannulan mietteitä Huuhkaja.tv:ssä ottelun jälkeen

Voittomaalin iskeneen Tia Hälisen haastattelu

Parhaan pelaajan palkinto:

Jenny Danielsson, FC Honka

Kokoonpanot:

Ilves:

Kreeta-Liisa Yli-Säntti; Maaria Roth, Anniina Pohjoismäki, Maria Alanko, Emmi Ristimäki; Eini Vesaniemi (78. Maiju Ruotsalainen), Kaisa Björn, Elina Myllymäki; Tanja Owens (46. Veera Kauppi), Johanna Salmijärvi (68. Riikka Winter); Heidi Kollanen

vaihdossa: Minna Varjonen, Sanna-Maria Veikkolainen, Julie Forss, Joana Saarinen

FC Honka:

Vera Varis; Tia Hälinen var. 112, Anna Auvinen, Nea-Stina Liljedahl, Emma Koivisto; Kiia Laine (75. Linda Nieminen), Linda Nyman, Jenny Danielsson; Riikka Hannula, Samantha Monahan (75. Roosa Ariyo), Anna Vlasoff (84. Julia Säppi)

vaihdossa: Iines Vuorjoki, Martina Fernström, Nadine Laaja, Sini Vehviläinen

Erotuomari Ifeoma Kulmala, avustavat erotuomarit Tonja Paavola ja Nina Hammarberg, 4.erotuomari Kirsi Heikkinen, tarkkailija Iiro Leino.

Artikkelin kuvat: Petri Lunki

Back to top