Etsi tältä sivustolta

Suomen Cup 2014: FC Honka – MPS

Julkaistu
13965394500_bfc283fde1_b

Samantha Monahan kurottautuu puskemaan voittomaalin.

 Suomen Cup näytti jällen luonteensa. Selkeästä hallinnasta huolimatta selvitti FC Honka tiensä finaaliin vain yhden maalin erolla. Kotijoukkue aloitti räväkästi, sillä Jenny Danielsson vei emännät johtoon jo kolmannella minuutilla. MPS:n paras vaihe oli vartin pelin tietämillä ja palkintona tästä tasoitti Karla Makkonen ottelun. Ensimmäisen jakson lopulla sinetöi Samantha Monahan kauden ensimmäisellä maalillaan voiton Hongalle. Toinen jakso oli täysin kotijoukkueen kontrollissa ja maalivahti Vera Variksen tehtäväksi jäi vain pelin pyörittäminen.

10.5.2014 klo 13.00 Tapiolan Urheilupuiston nurmi

FC Honka – MPS 2-1 (2-1)

3. 1 – 0 Jenny Danielsson (Samantha Monahan)

15. 1 – 1 Karla Makkonen (Ulla Matikainen)

41. 2 – 1 Samantha Monahan (Tia Hälinen)

kulmat: FC Honka 10, MPS 1

Yleisöä 102

14172094043_e6e0a9c659_b

Malmilaisten paidassa nähtiin paljon liigakokemusta, kuten kauden 2013 Naisten Liigan vuoden pelaaja Tiina Saario.

FC Honka toimitti pallon verkkoon heti ensimmäisellä hyökkäyksellään. Tia Hälisen pitkä syöttö tavoitti vasemmalta laidalta Samantha Monahanin, joka nousi päädyn kautta alueelle ja pudotti taakse Jenny Danielssonille. Hän kiepautti itsensä irti puolustajasta ja tykitti vastustamattomasti ohi maalivahti Riikka Pehkosen.

Kymmenen minuuttia myöhemmin oli Honka lisätä johtoaan. Jenny Danielsson antoi sivuvapaapotkun vasemmalta alueelle, josta Anna Auvinen jatkoi suoraan, mutta pallo meni niukasti ohi vasemmalta.

15. minuutilla pääsi MPS:n Ulla Matikainen katkaisemaan pitkän honkapyörityksen ja hän lähetti nopean pystypallon, josta Karla Makkonen kirmasi karkuun toppareilta. Maalintekijän ottein sijoitti ex-honkapeluri pallon alueen rajalta ohi Vera Variksen oikean tolpan juureen.

Pari minuuttia myöhemmin oli vierailla tilaisuus siirtyä johtoon. Krista Dahlberg syötti vasemmalta alueelle puolustuksen selustaan, jonne Sanni Siltala leikkasi oikea-aikaisesti. Vera Varis oli maalillaan hereillä ja ehti palloon juuri ennen keltapaitaa.

Seuraavalla minuutilla hassutti Hongan Kiia Laine vastustajan pyörryksiin keskikentällä ja laukoi lopuksi yli kahdestakympistä kohti oikeaa alakulmaa. Riikka Pehkonen torjui upeasti heittäytyen pallon kulmapotkuksi.

24. minuutilla sai Honka vapaapotkun vasemman kulmalipun tuntumasta. Jenny Danielsson antoi lyhyen viereen Tia Häliselle, jonka keskitys tavoitti maalilta Anna Auvisen. Tällä kertaa saksipotku jäi löysäksi ja meni lisäksi suoraan Riikka Pehkosen syliin.

13965389068_ce75c815cf_b

Karla Makkonen karkasi Nea-Stina Liljedahlilta ja muulta Honka-puolustukselta kerran, mutta pysyi muuten kurissa.

Puolen tunnin paikkeilla oli Hongalla kaksi tilanteen poikasta. Ensin Linda Nieminen ja Kiia Laine pelasivat laukaisupaikan Linda Nymanille, jonka kaukolaukaus putosi maalin katolle. Heti perään oli Emma Koivisto murtautua alueelle puolustajien välistä. Pallo ajautui samaan kasaan nousseelle Riikka Hannulalle, jonka luja tykitys kimposi Riikka Pehkosesta ulos alueelta Linda Nymanille. Hänen laukauksensa meni sitten yläputken kautta maisemiin.

Ottelun voittomaali tuli 41. minuutilla. Tia Hälinen keskitti keskiviivan tuntumasta vasemmalta alueelle toppareiden väliin, jonne nopea Samantha Monahan ryntäsi ja ylettyi juuri ja juuri muuttamaan pallon lentorataa puskemalla sen ohi Riikka Pehkosen.

Toisella jaksolla tyytyi FC Honka pitämään palloa juoksuttaen samalla vieraat väsyksiin. Saatiin sitä silti aikaiseksi muutama maalipaikkakin.

Heti 48. minuutilla pääsi Linda Nyman koittamaan kolmatta kertaa kaukolaukaustaan. Nyt pallo kimposi yläputkesta takaisin kentälle ja Riikka Pehkonen oli nopeimpana pallossa vangiten sen.

56. minuutilla nousi Samantha Monahan oikean päädyn kautta maalille tarjoten vetopaikan Riikka Hannulalle. Laukaus meni hieman ohi oikealta.

63. minuutilla laittoi Tia Hälinen vasemmalta pystyyn Riikka Hannulalle, joka vuorostaan tarjoili viereen Samantha Monahanille. Luja laukaus suuntautui kohti vasenta nurkkaa, jonne Riikka Pehkonen tälläkin kertaa ehti torjuen pallon kulmaksi.

79. minuutilla pitkä pallo oli yllättää malmittaret. Toppari suojasi palloa maalivahdin otettavaksi, mutta Riikka Hannula ehti silti väliin tuikaten pallon sivuun. Peliväline karkasi kuitenkin niin pieneen kulmaan, että kääntö kohti maalia epäonnistui ja pallo kopsahti sivuverkkoon tolpan väärälle puolelle.

90. minuutilla antoi Jenny Danielsson pystyyn alueelle Riikka Hannulalle, jonka lujan laukauksen onnistui Riikka Pehkonen torjumaan ulos alueelta.

Vielä lisäajalla avautui maalitilanne Hongalle. Riikka Hannula siirsi oikealta laidalta viereen Sini Vehviläiselle, joka ei kauaa aikaillut vaan tykitti yli 25 metristä kohti takanurkkaa. Mutta jälleen kerran loistavan ottelun pelanut Riikka Pehkonen venytti sormillaan pallon kulmapotkuksi, joka jäi ottelun viimeiseksi tapahtumaksi.

Näin selvitti FC Honka tiensä finaaliin, jossa se pelasi edellisen kerran vuonna 2009. Tuossa ottelussa espoolaiset ottivat myös ainoan Suomen Cupin kannunsa. Silloin HJK kaatui Satu Kruusin tekemällä maalilla. Nyt vastaan tulee Tampereen Ilves, joka kaatoi upeasti kolme edellistä pystiä vieneen PK-35 Vantaan Heidi Kollasen jatkoaikamaalilla. Ilves on aina pärjännyt hyvin cup-kilpailuissa ja niinpä sillä on tuoreempaa finaalikokemusta, sillä se oli toinen finaalijoukkue vuosina 2010 ja 2011, häviten tosin molemmat taistot. Suomen Cupin loppuottelu pelataan Stadi-cupin avajaisten yhteydessä 10.6.2014 Sonera stadionilla.

Tsempparipalkinnot:

Riikka Pehkonen, MPS

Jenny Danielsson, FC Honka

Kokoonpanot:

FC Honka:

Vera Varis; Tia Hälinen, Anna Auvinen, Nea-Stina Liljedahl, Emma Koivisto; Linda Nieminen, Kiia Laine (85. Julia Säppi), Linda Nyman; Jenny Danielsson, Samantha Monahan (80. Sini Vehviläinen), Riikka Hannula (90+4 Anna Vlasoff)

vaihdossa: Iines Vuorjoki, Roosa Ariyo, Martina Fernström

MPS:

Riikka Pehkonen; Veera Vartiainen (77. var), Ulla Matikainen, Krista Huhtamäki, Anne Hirvasvuopio; Jenna Brand (35. Eveliina Makkonen), Daisy Währn, Tiina Saario, Sanni Siltala (46. Karoliina Hurmerinta); Karla Makkonen, Krista Dahlberg (67. Annika Vapaa, 71. var)

vaihdossa: Minja Lahdelma, Jaana Hyttinen, Aino Turtiainen, Ida Vironen

Erotuomari Kirsi Heikkinen, avustavat erotuomarit Nina Hammarberg ja Juho Luukkanen, tarkkailija Jussi Saarijärvi.

Artikkelin kuvat: Petri Lunki

Back to top