FC Honka Naiset

FC Hongan naisten edustusjoukkue lähtee kauteen voimakkaasti uudistuneena ja nuorentuneena. Uuden päävalmentajan johdolla tehdään pitkäjänteistä kehitystyötä, joka ei keskity vain yhteen kauteen. Joukkueesta on muovautunut yhtenäinen, motivoitunut ja kovasti töitä tekevä ryhmä. Kokeneiden pelaajien lopettaminen tai siirtyminen muualle on muuttanut joukkueen profiilia ja pelitapaa selkeästi, mutta samalla uusia mahdollisuuksia on auennut omille junioreille sekä aiemmin vähemmän vastuuta saaneille.

Viime kaudelta tuttuja vastuunkantajia ovat mm. vuoden lupaavimpana nuorena naispelaajana palkittu Saara Lappalainen. 19-vuotias keskikenttäpelaaja esiintyi viime kaudella 23:ssa Naisten Liigan ottelussa ja teki myös ensiesiintymisensä naisten A-maajoukkueessa. Lappalaisen tapaan viime kaudelta tuttuja kasvoja ovat maalivahti Pauliina Nuora, A-maajoukkueessa juuri ensiesiintymisensä tehnyt toppari Elli Pikkujämsä, 11 maalia Naisten liigassa viime kaudella tehnyt keskikenttäpelaaja ja kapteeni Milla Punsar, keskikenttäpelaaja Anni Miettunen sekä seuran omat kasvatit, laitahyökkääjä Henna Tenkanen, keskikenttäpelaaja Suvi Kärkkäinen sekä topparit Inka Kaivola ja Aino Nurmi.

Joukkueen nuoria lupauksia edustavat Hongan kasvatit, Suomea sekä U17 EM-lopputurnauksessa Liettuassa, että MM-lopputurnauksessa Uruguayssa edustaneet Dana Leskinen, Aino Vuorinen ja Nana Yang. Uusina pelaajina joukkueeseen siirtyivät TPS:stä tulleet maalivahti Milla Majasaari, puolustaja Alina Schrey ja keskikenttäpelaaja Wilma Spets. Uusia vahvistuksia ovat myös HJK:sta siirtynyt puolustaja Rebecca Kindstedt, Kuopion Pallokissoista siirtyneet puolustaja Kaisla Karppinen ja maalivahti Nea Laitila, PK-35 Vantaasta siirtynyt hyökkääjä Jasmin Leppioja sekä FC Espoosta siirtynyt Iida Pesonen. Toukokuussa joukkueen vahvuuteen liittyy vielä puolustaja Tia Painilainen, joka saapuu silloin Suomeen Jenkeistä.

Hyökkääjä Riikka Hannulan tehdessä paluun mustakeltaisten riveihin, on kokonaisuus hyvin kasassa. Honkaa kausilla 2014-2016 edustanut pelaaja tuo nyt keski-iältään nuorentuneeseen joukkueeseen kansainvälistä kokemusta pelattuaan sekä Italiassa että Espanjassa mm. Valpolicellan, Espanyolin, AGSM Veronan ja Sassuolon riveissä.

Joukkue vahvistui vielä kauden alettua, kun laitahyökkääjä Tiia Savolainen, 21, liittyi joukkueeseen. Savolainen on pelannut Naisten Liigaa aiemmin Pallokissojen ja TPS:n riveissä. Alkavalle kaudelle hän siirtyi PK-35 Vantaaseen. Aika Vantaalla jäi kuitenkin lyhyeksi, kun joukkue jäi ilman liigalisenssiä.

 

Historia

Tapiolan ensimmäinen urheiluseura, Tapiolan Otso, perustettiin vuonna 1954. Pian sen jälkeen, eli 14.7.1957, syntyi Tapion Honka ry., joka aluksi toimi usean lajin seurana, mutta josta irtaantui vuosien mittaan useita eri lajien erikoisseuroja. Tapion Hongassa jatkui pitkään kolmen pallopelin eli jalkapallon, koripallon ja jääkiekon lajijaostot. Näistä on sittemmin muodostunut kolme tunnettua seuraa, eli Koripallohonka, Jäähonka sekä FC Honka. FC Hongan virallinen perustamispäivä on 17.11.1975.

FC Honka on myös ensimmäisiä suomalaisia naisjalkapalloseuroja, sillä jo vuonna 1971 Gunnel Palermaa kokosi ensimmäinen Hongan naisjalkapallojoukkueen. FC Hongassa naisten jalkapallojoukkue on toiminut vuodesta 1976 alkaen ja vuodesta 1978 nappulaliigatoiminnan kautta myös jalkapalloileville tytöille on löytynyt seurasta toimintaa.

FC Hongan Naiset pelasivat ensimmäistä kertaa silloisessa naisten SM-sarjassa kaudella 2003. Vuonna 2006 joukkue voitti ensimmäisen mestaruutensa ja uusi sen myös kausilla 2007 ja 2008. Vuonna 2017 joukkue pääsi juhlimaan uudelleen Naisten Liigan mestaruutta yhdeksän vuoden tauon jälkeen, kun se voitti Suomen mestaruuden yläloppusarjan viimeisessä pelissä, vain pisteen erolla PK-35 Vantaaseen. Joukkue on ollut sarjassa hopealla vuonna 2009 ja pronssilla vuosina 2011, 2013 ja 2016. Kaudella 2018 joukkueen sijoitus Naisten Liigassa oli neljäs. FC Honka Naiset on voittanut naisten Liigacupin vuosina 2007 ja 2008. Suomen Cupissa joukkue on voittanut kultaa vuonna 2015, 2014 ja 2009 sekä vuonna 2016 hopeaa.

Yhteistyössä